“Eddig is döcögött az ellátás, de már nem fogadnak szülésre anyukákat” a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet szülészetén orvos- és ápolóhiány miatt.

Nem érkezett válasz

Mindezt egy olvasó jelezte Magyar Narancsnak. A lap ezt követően megpróbált utánajárni az információnak, azonban hiába keresték meg az intézményt és annak főigazgatóját, illetve az Országos Kórházi Főigazgatóságot, választ egyik helyről sem érkezett.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt mondja a hetényi kórház egyik orvosa

Végül a Hetényi kórház egyik orvosával sikerült beszélni, aki elmondta, hogy valóban kevesebb orvos dolgozik a szülészeten. Ennek egyebek közöt az az oka, hogy többen szülési szabadságon vannak, vagy más helyre mentek dolgozni, valamint több rezidens is távozott.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ez is érdekelhet:

A Magyar Kórházszövetség frissen megválasztott elnöke szerint az ápolóhiány a legégetőbb probléma itthon, ezt mondja a béremelésekről

Három kórházat jelöltek ki

“Hétvégén, délután és éjszaka egy-egy orvos van bent, illetve behívható készenlétis van. Így nem tudnak újonnan, szülésre bejelentkező kismamákat fogadni” – mondta az orvos, továbbá kiderült: az ÁNTSZ három kórházat jelölt ki a kismamáknak, ahová bejelentkezhetnek szülésre.

Mohácson is hasonló a helyzet

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mohácsi Kórház területi ellátási kötelezettségbe tartozó szülészeti eseteket szakmaspecifikus koncentráció keretében 2022. június 1. napjától a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika látja el” – ezt pár napja közölte az intézmény honlapján a Mohácsi Kórház főigazgatója.

Járóbeteg-ellátás

A nőgyógyászati járóbeteg-ellátást, a várandósgondozást, és a „ún. progresszív ellátási szintnek felelő nőgyógyászati műtéteket”, valamint a nőgyógyászati ügyeletet továbbra is biztosítja a kórház, de a szülést már nem. A változásra a Másállapotot a szülészetben mozgalom figyelt fel – írja a Telex.

Alacsony szülésszám

Úgy tudni a döntéshez hozzájárult, hogy alacsony a szülésszám Mohácson. Információk szerint, ha valaki akut, szüléssel, várandóssággal kapcsolatos problémával érkezik a jövőben Mohácsra, ellátják sürgősséggel, de amint felmerül abban a szülés lehetősége, átviszik Pécsre. Pécs egyébként 46,6 kilométerre van Mohácstól, ez autóval kb. 35 perces utat jelent.

Nem ez az első eset

A portál emlékeztet: nem most fordul elő először, hogy a mohácsi szülészet nem működik, ugyanis idén februárban kb. két-három hétig tartó felvételi zárlatot rendeltek el a szülészeten arra hivatkozva, hogy túl sok kórházi dolgozó esett ki a munkából koronavírus-fertőzés miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik