Engedélyezte a vakcinák keverését az országos tiszti főorvos a harmadik oltásnál. A betegek kérhetnek vakcinatípust, de az orvos dönti el, hogy végül melyiket kapja meg.

Engedélyezták az oltások keverését

Engedélyezte a vakcinák keverését az országos tiszti főorvos a harmadik oltásnál – értesült az RTL Klub Híradója abból a levélből, amelyet Müller Cecília küldött a háziorvosoknak és a kórházaknak. A levélben külön táblázat tartalmazza, hogy mely vakcina melyik oltóanyaggal kombinálható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lehet ugyanazt kérni

Minden oltóanyag esetében lehet úgy dönteni, hogy ugyanazt kéri, amellyel az első két alkalommal beoltották, ugyanakkor végül az oltóorvos fog dönteni, hogy mit ad be. Feltétel, hogy a második oltástól számítva legalább 4-6 hónap elteljen.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Időseknek ajánlják a 3. oltást

A harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják – jelentette be kedden Müller Cecília.

Más típusú vakcinát adnak

Az országos tisztifőorvos szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva, de az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Ha keverik a vakcinát

Amennyiben az a döntés születik, hogy a páciens egy, az előzőtől eltérő vakcinát kér harmadik oltásként, az RTL Klub által megszerzett táblázat szerint a következőképpen lehet keverni:

  • AstraZeneca után Pfizer, Moderna, Sinopharm
  • Janssen után Pfizer, Moderna, Sinopharm
  • Moderna után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Pfizer után Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Sinopharm után Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen
  • Szputnyik-V után Pfizer, Moderna, Sinopharm

Már a héten lehet jelentkezni az oltásra

A harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges. A hét második felében a www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

Indul az oltatlanok győzködése

Müller Cecília arról is beszélt, hogy sokan vannak hatvan év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben.

Házhoz mennek a háziorvosok

Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket.

Egyetemisták is olthatnak

Az orvostanhallgatók ki is rendelhetők a feladatra, munkájukért pedig díjazást kapnak. Az oltási munka során a háziorvosok, illetve az egyetemek által kijelölt orvos felügyelete mellett az egészségügyi képzésben részt vevő egyetemisták be is adhatják az oltásokat.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Vasvári Tamás