Biatorbágyot és Pátyot nem csak az köti össze, hogy mindkét polgármester fideszes, hanem a Füzes-patak is, amely Páty felől érkezve rendszeresen koszos, mocskos, büdös és szennyezett. A vízfolyás sok kellemetlenséget okoz a biatorbágyiaknak. Játszótér, közpark és számos ház mellett folyik el. A patak szennyezése a pátyi szennyvíztisztítótól jelentős, az üzemeltető Pátyi Önkormányzat és a DAKÖV mégsem ismeri el a szennyezés tényét. Most Biatorbágy fideszes polgármestere, Tarjányi István átment Pátyra, lefotózta a szennyvíztisztítót és azonnal hívta a rendőrséget. Leszögezte: ez így nem mehet tovább!

Nem fejlesztették

A Pátyi szennyvíztisztító a település Biatorbágy felőli végén, a Füzes-patak mentén található. Amikor építették Páty alig néhány ezres falucska volt. Az évek során azonban a település csaknem 10 ezresre hízott, rengeteg új ház, lakópark épült, vagyis sokkal több szennyvizet engednek be a tisztítóba, amit nem fejlesztett, nem bővített senki. Vélhetően a rendszer nem bírja el a terhelést és a szennyvíz a Füzes-patakba ömlik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Szennyvíz folyik a játszótér mellett

A tisztítótól légvonalban alig 2 km-re vannak a biatorbágyi házak. A patak átfolyik Biatorbágy jelentős részén: házak előtt, aztán elhalad egy játszótér közvetlen közelében, egy közpark mellett és a legendás viadukt alatt is átfolyik. A Füzes-patak rendszeresen koszos, büdös, habos, megkeseríti a biatorbágyiak életét. A Pátyi szennyvíztisztítóból kikerülő mocsok legutóbb a nyáron ömlött látványosan a Füzes-patakba. Akkor a DAKÖV és a Pátyi polgármester azzal magyarázták a jelenséget, hogy az esőzések miatt túl sok csapadék került a szennyvízhálózatba, a tisztítómű pedig nem bírta a terhelést és túlcsordult, de amúgy minden rendban van.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Ezeket a képeket készítette a biatorbágyi polgármester Pátyon

Fotók forrása: Facebook/Tarjányi istván polgármester

Túlterhelt szennyvíztisztító

A pátyi PáKör régóta harcol azért, hogy ismét tiszta legyen a Füzes-patak és a szennyvíztisztító kapacitását bővítsék, hogy az megfeleljen a 21. századi elvárásoknak. Legutóbb ezt írták a közösségi oldalukon: “Az utóbbi két évben több módon bizonyítottuk, hogy a DAKÖV Kft alkalmatlan az amúgy nagymértékben túlterhelt szennyvíztisztító telep szabályos működtetésére. A tavasszal Biatorbágy Önkormányzata által készített igazságügyi szakértői jelentés egyértelműen megállapította a telep túlterheltsége mellett a bekövetkezett környezet- és természetkárosítást, valamint megnevezte ennek felelőseit: a szolgáltatót (DAKÖV Kft) és a Pátyi Önkormányzatot.” – írják, majd így folytatják:

Hazudozás

“Ennek ellenére nemcsak hogy nem történik semmi a hatósági oldalon, hanem a pátyi polgármester, a pátyi Képviselő-testület, és a szolgáltató DAKÖV Kft sem ismerte el még a telep túlterheltségét sem, arról azóta is folyamatosan hazudoznak. Szerintük minden jól működik, nincs a telep túlterhelve, határértéken belüli a kibocsátás.” – írják a PáKör oldalán.

Lépett a biatorbágyi fideszes polgármester

Úgy tűnik már nem csak a pátyi fideszes polgármester helyi ellenzéke kifogásolja nyíltan a szennyvíztisztító telep működését, hanem a szintén fideszes biatorbágyi polgármester, Tarjányi István is. A választásokhoz közeledve muszáj volt lépnie, hiszen nem akar több száz szavazatot veszíteni a Füzes-patak mentén élő lakosság körében. A biatorbágyi polgármester most átment Pátyra, hogy megnézze, honnét kerülhet a mocsok a patakba.

Kihívta a rendőrséget a polgármester

A biatorbágyi polgármester ledöbbent a pátyi állapotok láttán és azonnal kihívta a rendőrséget. Fotókat készített, hogy dokumentálja, mit látott. Ezt írta a közösségi oldalán: “A tegnapi nap folyamán szakértő kollégámmal ellátogattam a pátyi szennyvíztisztítóhoz. Az ott tapasztalt állapotokra tekintettel kihívtam a rendőrséget, akik értesítették a Katasztrófavédelmet. A rendőrség mérést végzett a helyszínen, amelyet hamarosan mi is megteszünk. Biatorbágy jegyzője feljelentést tett, amellyel egy időben a pátyi polgármestert tájékoztattuk a helyzetről. Addig nem állunk meg, amíg a patak vize újra olyan tiszta nem lesz, mint volt!”

Az elavult szennyvíztisztítóba még rengeteg épületet kötnek rá

A Pátyi fideszes polgármester, Székely László még nem reagált, a szintén fideszes biatorbágyi polgármester akciójára. A pátyi PáKör azonban igen. Ezt írták a közösségi oldalukon: “Páty polgármesterét nem tájékoztatni kell, hanem felszólítani, hogy hagyja abba a hazudozást a telepről, majd rögtön ezután a képviselő-testülettel vonják vissza az utóbbi években a jócskán túlterhelt telepre jogszerűtlenül kiadott szennyvíz befogadó nyilatkozatokat, amit több, mint 160 hektárnyi fejlesztési területre adott ki a szolgáltató, új bekötésekhez. Ha ez nem történik meg, a közeljövőben sokkal nagyobb mértékűvé válik a Füzes-patak amúgy is súlyos szennyezése.”

Nem látta előre a pátyi polgármester a problémát?

Vélhetően a pátyi polgármester sincs könnyű helyzetben, hiszen a település saját forrásokból nem tud egy ultramodern, nagy kapacitású szennyvíztelepet építeni. Európai Uniós és állami pénzek nélkül biztosan nem fog menni. Kritikusai leginkább azt vetik a szemére, hogy az elmúlt évtized fejlesztési terveit látva pontosan tudni lehetett, hogy nagy baj lesz a szennyvízteleppel és Székely László nem ment ebben az ügyben előre. 

Agglomerációs bumm

Pátyon leginkább a halogatás, a “nem minket szennyez, nem annyira fontos” hozzáállás dominált. A szennyíztelep jól elvolt a falu végén, aztán megtörtént a baj. A népességrobbanás és ipari beruházások előtt álló Páty fejlődésének a gátja lehet a szennyvíztisztító elavultsága. Egymás után épülnek Pátyon a gigaraktárak és várhatóan a lakóparkok építésének messze nincs még vége a településen, vagyis a probléma nem fog megoldódni magától. Páty tipikus példája az átgondolatlan településfejlesztésnek és az agglomerációs bummnak, valamint annak a felelőtlen urbanizáció-koncepciótlanságnak, amelyet évtizedek óta minden kormány és politikus elkövet Budapest környékével: nem rendszerben kezelik a fővárost és az agglomerációt, hanem csak helyi ügyekben, gyors sikereket hozó apróbb fejlesztésekben képesek és mernek gondolkodni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szennyvíztelep Pátyon – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu