A szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi láz magyarországi megjelenése miatt a szúnyogcsípések megelőzésére és a szúnyogok elleni védekezésre kéri a lakosságot a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Sok az idős beteg

Az előző héten diagnosztizált esetekkel együtt a nyugat-nílusi láz miatti, idén nyilvántartott megbetegedések száma 15-re emelkedett. A betegek nagy része 60 évesnél idősebb, többségüknél idegrendszeri tünetek miatt végezték el a nyugat-nílusi láz kimutatására irányuló vizsgálatokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Budapest és környékén is elterjedt

Budapestről és hét vármegye területéről diagnosztizálták a 14 magyarországi beteget: a fővároson kívül Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyéből. A tájékoztatás szerint a nyugat-nílusi láz Magyarországon minden évben szezonálisan (június-november) előforduló, szúnyogok által terjesztett betegség.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Idegrendszeri tünetek

A nyugat-nílusi vírussal fertőzött emberek többsége tünetmentes, néhány százalékban enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek, amelyek többnyire 3-6 nap alatt maguktól gyógyulnak. A leginkább idős emberek esetében idegrendszeri tünetek léphetnek fel.

Sima szúnyogok is terjesztik

Bár az ázsiai tigrisszúnyog képes terjeszteni a nyugat-nílusi lázat is, annak elsődleges terjesztői leginkább a Magyarországon honos szúnyogok. Arra kérik a lakosságot, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen. Viseljenek hosszú szárú, hosszú ujjú ruhát, hogy csökkentsék a csípésnek kitett bőrfelületet.

Szúnyoghálót az ablakra!

A szabadban használjanak bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket, illetve szúnyogriasztó spirált vagy lámpaolajat. A zárt térben a legfontosabb rovarhálók felszerelése a nyílászárókra, ez biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldást jelent. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal irthatjuk őket – sorolták.

Nagy a baj a vízgyűjtő hordókkal

Fontosnak nevezték, hogy szüntessük meg a kertben, udvaron lévő vízgyűjtőket, mert ezekben a szúnyogok országszerte képesek szaporodni. A fertőzés a szúnyogcsípéssel emberről emberre nem terjed, de szervdonációval és vérátömlesztéssel átadható. Ennek megakadályozása érdekében a diagnosztizált fertőzések környezetében a véradást korlátozzák.

Nem adhatnak vért

A véradással kapcsolatos EU-s irányelv 2004 óta kimondja a véradók kizárására vonatkozó kötelezettséget, ha olyan területen tartózkodtak, ahol a nyugat-nílusi vírus helyi fertőzésének kockázata fennáll. Emiatt az NNGYK és az Országos Vérellátó Szolgálat között folyamatos a kommunikáció. Ha 2-12 nappal a szúnyogcsípés után láz és ízületi fájdalom lép fel, akkor a lakosok mindenképpen forduljanak orvoshoz – idézi a közleményt az MTI.

Nem adhatott vért egy férfi

Ahogy írtunk róla a hétvégén, tigrisszúnyogok miatt nem adhatott vért egy 16. kerületi férfi. Azért utasították vissza, mert a lakóhelyén előfordulhat a tigrisszúnyog által is terjesztett nyugat-nílusi vírus. Ugyanez vonatkozik a 22. kerületében, valamint még a Szegeden élőkre is. „Az egyik kérdés az volt, hogy tartózkodtam -e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a 16. kerületben. A következő kérdés az volt, hogy csípett-e meg szúnyog az elmúlt időszakban” – idézte fel.

Nem hazudott

„Persze muszáj voltam igennel válaszolni, mert kijövök a kertbe és szétmarnak a szúnyogok reggel, délben, este. És hát közölte a doktornő, hogy nem adhatok vért, jöjjek vissza 30 nap múlva – idézte fel a történteket Gyöngyösi Imre.

Szúnyogriasztóval megy a kertbe

Az ázsiai tigrisszúnyog terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ami már évek óta jelen van Magyarországon. Imre elmondása szerint már egy egész tigrisszúnyog-gyűjteménye van, a kertbe például csak szúnyogriasztóval tudnak kimenni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció