Tegnap írtunk arról, hogy Diósdon megfordult a polgármester-választás eredménye, miután június 9-én, mindössze 5 szavazattal nyert Makádi Anna,  Dizseri András ellen. A Hír TV korábbi műsorvezetője megtámadta az ítéletet, és nyert. „A Területi Választási Bizottság helyt adott a fellebbezésünknek. Ennek eredményeképpen a 1. számú választókerület jogellenesen érvénytelenített szavazólapjait újraszámolták, így változott a polgármester választás eredménye. A 2024-es önkormányzati választáson így a Pro Civitate-A Városért Egyesület jelöltjeként jómagam kaptam a legtöbb szavazatot” – írta a Facebookon.

Hárman indultak 

A múlt vasárnapi szavazás eredménye alapján Makádi Anna, az Élhetőbb Diósdért nevű szervezet  jelöltjeként nyerte meg a polgármester-választást. Mindössze 5 szavazattal maradt le Dizseri András, a Hír TV egykori hírolvasója. Harmadik lett Spéth Géza, aki 6 cikluson keresztül vezette a települést. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

A Kúriához fordul

A diósdi Szent Anna Szeretetotthon lakóinak szavazataival fordult meg a diósdi polgármester-választás eredménye. Makádi Anna, az Élhetőbb Diósdért Egyesület színeiben induló jelölt, aki most a Kúriához fordul jogorvoslatért.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Egy alkalmazott segített az időseknek 

A helyi választási bizottság korábban úgy döntött, nem veszi figyelembe az idősotthon mozgóurnás szavazatait, mert egy alkalmazott segített a lakóknak a voksolásban. Dizseri fellebbezett, a területi választási bizottság pedig úgy ítélte meg: nem történt jogsértés, noha a választókör delegáltjai is a helyszínen voltak. 

Mit mond a jog? 

A mozgóurnában 32 voks volt. Huszonhatot Dizseri kapott, hármat a korábbi polgármester, Spéth Géza, három érvénytelen lett, a jelenlegi állás szerint így 21 szavazattal vesztett Makádi Anna. A jogszabály szerint az a választó, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, általa választott segítő, ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes segítségét igénybe veheti.

Kijelöltek egy dolgozót

Makádi Anna szerint a jogszabály azt mondja ki, hogy az akadályoztatott választónak kell kérnie a segítséget. Úgy tudják itt az intézmény vezetője jelölt ki egy dolgozót a feladatra, aki állítólag nem is engedte meg másnak a közreműködést. Mint mondta: a katolikus szeretetotthon több szálon kötődik a Pro Civitate Egyesülethez (ennek a szervezetnek a jelöltje Dizseri András), amelynek tagjai többször is adtak kulturális műsort, ő maga még a szórólapjait sem tudta eljuttatni.

A kormánypártokhoz kötődik a szervezet

Az Átlátszó írta meg, hogy a Pro Civitate képviselője Sohajda Lajos, a diósdi Fidesz alapszervezet elnöke, a bejegyzési okiratukban megjelölt egyik cél pedig „a FIDESZ-KDNP kormány működésének helyi szinten történő támogatása.”

Erősen kormánypárti kötődésű

Dizseri András évekig az Echo TV és a Hír TV hírolvasója volt, majd a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Retró Rádió hírolvasója lett. Az utóbbi egy évben a Nemzeti Színház sajtófőnökeként dolgozott. Kampányát a jobboldali médiumok segítették, több interjút adott a Hír TV-nek, a Magyar Nemzetnek és a Pesti Srácoknak. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Makádi Anna, Dizseri Anna – A kép illusztráció, Adobe IA mesterséges intelligencia felhasználásával készült