Ha gyerekekkel autózik, a sofőrnek gondoskodnia kell a biztonságukról. A gyermeküléseket a gyermekek szállítására használják. Elsőrendű fontosságú, hogy a gyermek súlya és életkora szerint válasszon ülést, különben az ilyen tartozék nem megfelelően tölti be a funkcióját. A legtöbb országban a gyermekülések használata kötelező. Az Egyesült Királyság vonatkozó rendeletének (R44/04) megfelelően a gyermekülések 5 csoportba sorolhatók:

0. csoport Ezek az ülések egyenes, hátrafelé néző hordozók formájában készülnek, amelyeket a szabványos biztonsági öv segítségével kell rögzíteni. Ezek a legfiatalabbak számára készülnek – születéstől 11–14 hónapos korig, és legfeljebb 10 kg testtömegig.

0+ csoport Az ebbe a csoportba tartozó ülések legfeljebb 13 kg súlyú kisgyermekek számára készültek, és a menetiránynak háttal szerelhetők be. Ezek az ülések bölcső vagy ülés formájúak.

1. csoport Ezek az ülések 9–18 kg súlyú fiatal utasoknak megfelelők. Az ilyen ülések menetiránynak háttal vagy előre szerelhetők be. Általánosságban az ilyen ülések a gyermekeknek 9 hónapostól és 4,5 éves korig megfelelők.

2. csoport Ebbe a csoportba az ülésmagasítók tartoznak. Ezek az üléspárnák, amelyek úgy emelik meg az utast, hogy a biztonsági övhöz képest megfelelően helyezkedjen el. Vannak háttámla és háttámla nélküli változatok.

3. csoport Az ebbe a csoportba tartozó ülések 22–36 kg súlyú gyermekek számára készülnek.

Vannak olyan modellsorozatok, amelyek az ISOFIX rendszer segítségével rögzíthetők. Az Autoalkatreszek24.hu webhelyen megismerkedhet a gyermekülések ilyen modelljeivel. Mielőtt ilyen ülést vásárol, ellenőrizze, hogy autójában találhatók-e ISOFIX rögzítési pontok. Számos modell azonban ezzel a rögzítési módszerrel, vagy szabványos biztonsági öv segítségével is rögzíthető.

A gyermek súlya mellett azt is nagyon fontos ellenőrizni, hogy a gyermekülés rendelkezik-e minőségi tanúsítvánnyal. A használat során tartsa sértetlen és tiszta állapotban. Az ilyen termékek sok esetben levehető huzattal rendelkeznek.

Ne feledje továbbá, hogy a fent említett kategóriák átfedésben vannak egymással, ezért nem szükséges azonnal kicserélni az ülést, ha gyermeke hízott egy kicsit. Indulás előtt ellenőrizze az összes rögzítő és öv működését – vezessen óvatosan.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország 8. legolvasottabb hírportálja, akkor kattintson ide!