Egy okosóra segítségével könnyebben lehet optimalizálni a HIIT edzés sikerességét.  A HIIT az angol High Intensity Interval Training rövidítése, mely magyarul Magas Intenzitású Intervallumos Edzést jelent. Chris Hardy orvos és Marty Gallagher edző szerint ez az edzésforma a test adaptációs reakciójának és a zsírégetésnek a maximalizálására kifejlesztett egyik legjobb módszer jelenleg a fitnesz iparban.

Milyen adatokat érdemes figyelni az okosórán HIIT edzés alatt?

Első lépés: maximális pulzusszám (HRmax – Maximum Heart Rate) kiszámítása

Férfiaknál: 208 – (0,7 x életkor) = HRmax

Nőknél: 206 – (0,88 x életkor) = HRmax

Fontos ismerni a HRmaxot ahhoz, hogy fel tudjuk építeni a fokozatosság elvének megfelelően az edzéstervünket. A legtöbb esetben a kezdőknek a HRmax 55%-ának megfelelő értéket szokták javasolni az edzők / orvosok, hogy legyen ideje hozzászokni a szervezetnek a magas intenzitású edzéshez. Idővel ezt lehet feljebb vinni.

Példa:

35 éves férfi: 208 – (0,7 x 35) = 183,5 HRmax

HRmax 55%-a: 183,5 x 0,55 = 100,9

Tehát egy 33 éves férfi esetében, aki a fokozatosság elvének megfelelően a kezdő pulzusszámot szeretné elérni, azaz a HRmax-nak az 55%-át, az okosóráján a 100,9 pulzusszámot kell figyelnie, hiszen ez lesz az a szám, amit el kell érnie a HIIT gyakorlat alatt.

Ezt érdemes nézni az okosórán a HIIT edzés alatt

A HIIT során az a cél, hogy a hetek, hónapok előrehaladtával a HRmax 90%-át érjük el. Nyilván az első edzésen a HRmax 55%-a lesz a cél, így ennél a példánál maradunk most.

Megcélzott pulzusszám (HRmax 55%-a): 100,9 – a példa alapján

Timer beállítása:

  • 3 perc bemelegítés, lassú tempóban
  • Idő figyelése:
    • Ezután el lehet kezdeni a HIIT gyakorlatot nagy intenzitással (kerékpározás, futás, stb.), s amint elértük a HRmax 55%-át, (itt 100,9 pulzusszámot), ezt fenn kell tartani 60 másodpercig.
  • 60 másodperc lassú tempóban való edzés / pihenés
  • 60 másodperc HIIT edzés, hogy újra elérjük a 100,9 pulzusszámot.
  • Ezt ismételjük meg 9-szer, hogy kijöjjön egy szép kerek 10-es ismétlésszám.

Ha figyeljük az okosóra kijelzőjét edzés közben, sokkal könnyebb lesz elérni olyan célokat, mint a zsírégetés vagy a cukormentes diéta segítségével elért 2-es típusú cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia teljes visszafordítása. Hajrá, sikerülni fog!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattints ide, ha te is kipróbálnád ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!