A Ráckevei-Soroksári Dunából szinte pontosan egy év különbséggel fogták ki újra azt az óráspontyot, amely egy genetikai rendellenesség miatt vöröses színű. Kiderült, hogy kevesebb a táplálék a folyóban, ezért mindenre ráharapnak, így foghatták ki ismét a piros óriást.

Berobbant a pecás köztudatba

A Ráckevei-Soroksári Dunából Siket Máté akasztotta meg az órást, akinek a neve 2022-ben robbant be a köztudatba, hiszen abban az évben összesen 30 darab rekordlistás, azaz legalább 15 kilós pontyot hitelesített. Ezzel már akkor a rekordlista legeredményesebb horgásza lett. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Visszatért a hal

Mivel a Ráckevei-Soroksári Duna rekordlistás halait chippel látják el, így a halőri hitelesítés során kiderül, hogy korábban mikor és ki fogta meg azokat. Siket Mátéhoz idén már több hal is visszatért, de mindegyik közül a legkülönlegesebb az a piros színű ponty, amellyel szinte pontosan egy év különbséggel találkozhatott újra.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ráckevei pikkelyes

2023. március 9-én 24,2 kilósan tarthatta kezében a vörösesen pigmentált ráckevei pikkelyest. Az egyedi megjelenésű hallal a Magyar Haltani Társaság is foglalkozott. Az elkészült tudományos állásfoglalásban azt írták, a színezet tekintetében hibás génekkel rendelkező pontyról van szó, amelynek teste — a fejét kivéve — eltér a megszokott színektől. Ez a különleges ponty  március 25-én, hétfőn 9 óra 30 perckor újra tiszteletét tette Siket Máténál.

Fél órás fárasztás

“Amikor feljött a víz tetejére, kicsit izgultam, gyanítottam, hogy ugyanaz, mert nem sok ilyen lehet. Fél óráig fárasztottam, át is kellett mennem négy stéggel arrébb, mert elúszott arra. Szerencsére át tudtam sétálni, vittem a merítőt, és ott szákoltam meg” – nyilatkozta Zsolt a Pecaverzumnak.

Lefogyott a hal

A tavalyi fogási helyszínhez képest 2 kilométerrel feljebb akadt horogra, és ami nagyon érdekes, hogy sokat vesztett a tömegéből. 24,2-ről lefogyott 21,5-re. “Annyi ponty van, hogy kevesebb a táplálék, és tavaly nyáron volt egy kagylódöglés. Nyilván nincs annyi táplálékuk, mert most nagyon sok nagy halat lehet fogni. Látszik, hogy muszáj megenniük minden bojlit. Idén már visszafogtam 4-5 halat, és mindegyikből több 2-3 kiló hiányzott – fejtegette, hogy mi lehet az oka annak, hogy a pontyok kisebbek lettek, és persze tudatosította azt is, hogy így nehezebb lesz idén 30 kiló fölé jutni. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

A horgász élő videóban számolt be a fogásról, és megmutatta a halat is:

Kiemelt kép: A kapitális ponty és Siket Máté – Forrás: Facebook/Feedermania & Venom