A megfelelő frizura vagy szakáll megformálásánál első számú szempont az arcforma. Az arcunk formájához nem illő hajviselet vagy szakáll nagyban ronthatja kinézetünket. Gyémánt, szív, hosszúkás, ovális, kerek, szögletes – nem is olyan egyszerű!

Melyikhez mi illik?

Az arcforma és a frizura, valamint az arcszőrzet párosításához megvannak a jól bevált alapelvek. A kereket nyújtjuk, a szögleteset lágyítjuk, a szív formájának arányait javítjuk. Az alapvető tulajdonságok megismerésével bárki könnyedén beazonosíthatja saját arcformáját, ezzel megkönnyítve későbbi választásait. Itt pedig nem csak a fodrásznál és barbernél tett látogatásról beszélünk, hiszen arcformánkhoz választjuk szemüvegünket is. Hölgyek esetében pedig szerepe van az arc formájának még a sminkelés vagy a szemöldök formájának kialakításában is.

Egy jó szakember ezen ismeretekkel rendelkezik, és mindig segít a legelőnyösebb döntést meghozni. Ha nem vagyunk lázadók, vagy nem egy ritka trendet követünk tántoríthatatlanul, akkor hallgassunk bátran barberünkre.

A kerekdedek

Ha kerek az arcunk, annak nincs kiemelkedő része, gyakorlatilag olyan széles, amilyen hosszú. Nem jellemző a markáns arcél, a hangsúlyos állkapocscsont. Kerek arccal nem előnyös választás a szögletes vagy felnyírt frizura, mert az csak még hangsúlyosabbá teszi a kerek formát. Arcszőrzet tekintetében jól állhat a kör- vagy az oldalszakáll is, de utóbbinál csak mértékkel, gondoljuk át jól a barkót!

Az ovális arcnál nincs is jobb, hangsúlyos arcélek, szép ívű áll. Bármit is választhatunk mellé, jól fog állni. Bátran válogathatunk a frizurák között, nem fogunk csalódni. Férfiak tekintetében pedig legyen szó akár kör- vagy kecskeszakállról, borostáról vagy hangsúlyos szakállról, nem nyúlhatunk mellé. Bátrabbak még egy garibaldit is bevállalhatnak! A lényeg az ápoltság, az arcszőrzet és a frizura karbantartása. Ezt könnyedén elérhetjük a #Barba Italiana kiváló hajápolóival.

A „kockák”

A szögletes arc pikantériája a hangsúlyos áll. Ha hajvágásról van szó, az oldalt felnyírt, a fej tetején volument adó formát válasszunk. Kerüljük a hosszú hajat, ha szögletes arccal vagyunk megáldva! Az arcot nézve pedig ügyeljünk az élek finomítására, válasszunk oldalszakállat vagy kiterjedt kecskeszakállat.

A hosszúkás forma majdnem egyezik az oválissal, de eltér a magasabb arccsonttal és magas homlokkal. Minden magas homlokú ember pontosan tudja, hogy annak ellensúlyozása a lényeg, így ne vágassuk hajunkat nagyon rövidre. Egy felül hosszabb, oldalt nyírt frizurával azonban kellően elvonhatjuk a figyelmet az optikailag magas homlokunkról. Arcszőrzet tekintetében pedig egyértelműen a borosta a nyerő.

A különlegesek

A domináns járomcsont, a szűk homlok és áll adják a gyémánt formájú arcszerkezetet. Az arc szélességével jól tud együttműködni egy hosszabb stílusú frizura. Gyémántformához jól passzol a full beard, a bandholz és persze a borosta.

A szív, akárcsak a gyémánt, hegyes állcsonttal, széles homlokkal és magas arccsonttal hódít. A szívformához a hosszabb haj és a balbo, a bandholz, valamint a full beard dukál.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!