Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Konkrétumok! Sok helyen vége a döcögésnek, jók lesznek az utak

Hat Buda környéki településen már biztosan lesz pénz az utak felújítására. Akik ott élnek örülhetnek, akik most kimaradtak, reménykedhetnek.

Csenger-Zalán Zsolt a nyugat-budai agglomeráció országgyűlési képviselőjének weboldala szerint a választókerület 6 települése több mint 550 millió forint kormányzati forrást kapott a belterületi utak fejlesztésére.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A cikkeinket havonta sok százezren olvassák el itt az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A nemrég meghirdetett belterületi utak fejlesztésére biztosított forrásból 74 Pest megyei településen javulhat a közterületek, belterületi utak állapota. Nyugat Budán Biatorbágy, Budaörs, Herceghalom, Perbál, Tök, és Zsámbék, részesült támogatásban.

Több pénzt akarnak az agglomerációnak

Pest megye az uniós csatlakozásunk kezdete óta csak korlátozottan jutott hozzá a tényleges fejlettségi szintjének megfelelő forrásokhoz. Ennek érdekében Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése 2015. október 30-i közgyűlésén hozott határozatával azt javasolta a Kormánynak, hogy – a 2016. évi regionális lehatárolás felülvizsgálat során – Pest megye önálló NUTS 2 régióvá válásáról szülessen döntés.

Ez praktikusan arról szól, hogy eddig Pest megyét a fővárossal együtt kezelte az EU és mivel az ország többi részéhez képest sokkal fejlettebb, így ide kevesebb fejlesztési forrás jutott, holott az agglomeráció útjainak többsége rosszabb állapotban van mint egyes nyírségi falvakat összekötő útak, amelyek felújítására viszont adott az EU forrásokat.

A Kormány támogatta Pest megye és Budapest közigazgatási határai mentén történő kettéválasztását önálló NUTS2-es régiókká. Az NGM a Közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosítására irányuló kérelmet, az Európai Bizottság Főtitkársága, valamint az Európai Unió Statisztikai Hivatala (EUROSTAT) részére benyújtotta.

Pest megye önálló régióvá válása az Európai Bizottság döntésétől számított második évben léphet hatályba, első ízben csak a következő, 2021-től induló uniós fejlesztési ciklusban jelenthet a megyének – mint kevésbé fejlett régiónak járó – többletforrást. Ennek kompenzálása érdekében a Kormány arról döntött, hogy 2016-2018. között 80 milliárd forintot fordít Pest megye kompenzációjára Pest megye Területfejlesztési Koncepciója és Pest megye Területfejlesztési Programja megvalósítása érdekében.

Akik kimaradtak

Az országgyűlési képviselő facebookos posztja alatt többen azt sérelmezik, hogy ők kimaradtak ebből a körből. Leginkább a solymáriak sérelmezik, hogy nem kapnak forrásokat a belterületi utak fejlesztésére. Az egyik hozzászóló szerint ez azért is fájdalmas, mert a solymáron élőknek nagyon komolyan bele kellett nyúlniuk a zsebükbe annak érdekében, hogy leaszfaltozzanak egyes utcákat.

Mások Páty kimaradását fájlalják. Nemrég a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálnak azt nyilatkozta a pátyi polgármester, hogy hamarosan sor kerülhet a nagy forgalmat bonyolító, ugyanakkor szánalmas állapotban lévő Telki út felújítására.

Ha a regionális átalakítás sikerül és jóváhagyják azt az unió döntéshozói is, akkor a következő 2021 utáni fejlesztési forrásokból valóban több juthat az agglomerációba. Ezzel a szándékkal van összhangban az a nagyszabású fejlesztési terv is, amelyet nemrég jelentettek be és alapvető változásokat hozna a főváros és az agglomeráció közelekedésében.

Kiemelt kép: Útfelújítás Zsámbékon/BudaPestkörnyéke.hu

Exit mobile version