Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Koronavírus: két hétre lezár Szlovákia

Amint arról korábban a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt pár nappal ezelőtt jelentett be Ausztria, hogy a koronavírus terjedésének megállítása érdekében zár alá helyezik az országot, a 10 napos lezárás hétfőn vette kezdetét. Most pedig Szlovákia is hasonló intézkedést rendelt el, a szomszédaink november 25-től két hétre lezárnak.

10 nap után újraértékelnek

A hírről az Újszó számolt be, mint írják a döntés értelmében az éttermek, valamint a nem létszükségletű boltok bezárnak. „Mindannyian azt szeretnénk, ha a helyzet addigra javulna. Tíz nap után a döntést újraértékeljük” – mondta Richard Sulík gazdasági miniszter, továbbá arról is beszélt, hogy a SaS szorgalmazni fogja, hogy az oltottak előnyöket élvezhessenek az oltatlanokkal szemben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kötelező tesztelés

A miniszter ezen túlmenően arról is beszélt, hogy az iskolákat egyelőre nem zárják be, azonban azzal egyetért, hogy az intézményekben kötelezővé kellene tenni a tesztelést.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kivételek

A kijárási tilalom naponta 1:00 és 5:00 között nem lesz érvényben. Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügy-miniszter elmondása szerint a kormány több kivételt is elfogadott. Létfontosságú árucikkek – élelmiszer, gyógyszerek, tisztálkodószerek, cipő, állateledel, üzemanyag, újság – beszerzése végett el lehet majd hagyni a lakhelyünket, de ezeket a legközelebbi üzletben kell megvásárolni.

Otthoni munkavégzés

Továbbra is igénybe vehetők lesznek a legfontosabb szolgáltatások (ételkiadás az éttermekben, bank, biztosító, autószerelő, mosodák, e-shopok csomagkiadó pontjai, kulcsmásoló, optika, mobil szerviz, fürdők egészségügyi problémák esetén). A kormány határozottan javasolja az otthoni munkavégzést, a munkahelyünkre vezető úton és vissza a hatóságok elkérhetik a munkáltató által kiállított igazolást, írja a portál.

Lezárás az osztrákoknál

Ausztriában a koronavírus járvány miatt már korábban is több korlátozást bevezettek, azonban azok elsősorban az oltatlanokat érintették. Ezúttal viszont az oltottak sem mentesülnek az intézkedések alól. Az új rendelkezéseket a Kurier szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP), Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) és a Zöldek is támogatták. 

Az életbe lépő szabályozások szerint: 

Meghosszabbíthatják

Az Index beszámolója szerint a korlátozásokat első körben 10 napra rendelték el, aztán majd az eredmények kiértékelésnek tükrében újabb 10 napra meghosszabbíthatják, vagyis legkésőbb december 12-én oldják majd fel a mostani intézkedést.

Ezért volt erre szükség

A kancellár azt mondta, azért volt minderre szükség, mert csökkenteni kell a kontaktok számát, annak érdekében, hogy aztán a családok együtt ünnepelhessék a karácsonyt.

Itthon szombat óta kötelező a maszk a zárt terekben

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt a november 18-i Kormányinfón, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a zárt terekben ismét kötelezővé teszik a maszk viselését, szombat óta ez így is van, a maszkot tehát nem érdemes otthon felejteni.

Ekkor tetőzik a járvány

Mint megírtuk Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet. Akár már egy héten belül tetőzhet a járvány – tette hozzá. Érdemi védettséget csak és kizárólag oltással lehet szerezni.A kormány mindenkinek javasolja a harmadik oltás felvételét. 

Kötelező maszkviselés

A kormány úgy döntött, hogy kötelezővé teszik zárt térben a maszkviselést. Ez szombattól lesz érvényes. Vagyis a boltokban, színházakban, hivatalokban. Az iskolákban az igazgatók döntenek a maszkviselésről.

Védettségi igazolvány

A kormány arról is döntött, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket.

Kötelező oltás

Az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik, az államigazgatásban is készülnek ilyen lépésre – jelentette be Gulyás Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás:

Exit mobile version