Az osztrák kancellár, Alexander Schallenberg és Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter pénteken délelőtt tartottak sajtótájékoztatót, ahol bejelentették: hétfőtől 10 napra lezárják az országot.

10 napos lezárás

Ausztriában a koronavírus járvány miatt már korábban is több korlátozást bevezettek, azonban azok elsősorban az oltatlanokat érintették. Ezúttal viszont az oltottak sem mentesülnek az intézkedések alól. Az új rendelkezéseket a Kurier szerint az Osztrák Néppárt (ÖVP), Ausztria Szociáldemokrata Pártja (SPÖ) és a Zöldek is támogatták. 

Az életbe lépő szabályozások szerint: 

  • a beltéri közösségi helyeken mindenhol kötelezővé teszik a maszkviselést;
  • kijárási tilalom lép életbe;
  • a munkahelyeken – ha lehetséges – home office-ban kell dolgozni;
  • az iskolák és az óvodák viszont nyitva maradnak, de az intézményekben is kötelező lesz a maszkviselés. Viszont a szülőknek nem muszáj iskolába küldeniük a gyerekeket, a tanároknak pedig biztosítaniuk kell, hogy a diákok otthoni tanulás esetén se maradjanak le.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Meghosszabbíthatják

Az Index beszámolója szerint a korlátozásokat első körben 10 napra rendelték el, aztán majd az eredmények kiértékelésnek tükrében újabb 10 napra meghosszabbíthatják, vagyis legkésőbb december 12-én oldják majd fel a mostani intézkedést.

Ezért volt erre szükség

A kancellár azt mondta, azért volt minderre szükség, mert csökkenteni kell a kontaktok számát, annak érdekében, hogy aztán a családok együtt ünnepelhessék a karácsonyt.

Itthon szombattól kötelező a maszk a zárt terekben

Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt a november 18-i Kormányinfón, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a zárt terekben ismét kötelezővé teszik a maszk viselését.

Ekkor tetőzik a járvány

Mint megírtuk Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet. Akár már egy héten belül tetőzhet a járvány – tette hozzá. Érdemi védettséget csak és kizárólag oltással lehet szerezni.A kormány mindenkinek javasolja a harmadik oltás felvételét. 

Kötelező maszkviselés

A kormány úgy döntött, hogy kötelezővé teszik zárt térben a maszkviselést. Ez szombattól lesz érvényes. Vagyis a boltokban, színházakban, hivatalokban. Az iskolákban az igazgatók döntenek a maszkviselésről.

Védettségi igazolvány

A kormány arról is döntött, hogy csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket.

Kötelező oltás

Az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik, az államigazgatásban is készülnek ilyen lépésre – jelentette be Gulyás Gergely.

Ez is érdekelhet:

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik