10 perc alatt leemelték, 10 perc alatt visszatették a 250 éves szigetmonostori katolikus templomtorony sisakját. A műemléképület köszöni szépen jobban van, mint eddig bármikor.

A templom január vége óta sisak nélkül állt a település közepén. A videón is látható hatalmas daruval azért emelték le, hogy néhány hónappal később új tetőt kaphasson a torony.

Ez történt most meg. Május 30-án, szerdán 9.00 órakor, Erdős Attila katolikus plébános toronyszentelését követően helyére kerül az újra épített toronytető.

Erdős Attila plébániai kormányzótól az ilovedunakanyar.hu azt tudta meg, hogy az új torony majdnem ugyanolyan szerkezetű, mint a korábbi, és korabeli műszaki megoldásokkal, csapolással állították össze. Erre kerültek rá azok a deszkák, amelyekre rögzítették a rézlemezeket.

A templomot 1752. augusztus 15-én szentelték fel, és az 1838-as árvíz után csak 1845-ben hozták rendbe a belsejét. A megrongált oltárkép helyett újat festettek, amelyet 1903-ban restauráltak. A templom belső festését 1997-ben végezték a kő tagozatok műemléki helyreállításával egy időben.

A tető leemelését ezen a videón tudod megnézni.

Kiemelt kép: MTI, Mohai Balázs