10 perc alatt leemelték, 10 perc alatt visszatették a 250 éves szigetmonostori katolikus templomtorony sisakját. A műemléképület köszöni szépen jobban van, mint eddig bármikor.

A templom január vége óta sisak nélkül állt a település közepén. A videón is látható hatalmas daruval azért emelték le, hogy néhány hónappal később új tetőt kaphasson a torony.

Ez történt most meg. Május 30-án, szerdán 9.00 órakor, Erdős Attila katolikus plébános toronyszentelését követően helyére kerül az újra épített toronytető.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Erdős Attila plébániai kormányzótól az ilovedunakanyar.hu azt tudta meg, hogy az új torony majdnem ugyanolyan szerkezetű, mint a korábbi, és korabeli műszaki megoldásokkal, csapolással állították össze. Erre kerültek rá azok a deszkák, amelyekre rögzítették a rézlemezeket.

A templomot 1752. augusztus 15-én szentelték fel, és az 1838-as árvíz után csak 1845-ben hozták rendbe a belsejét. A megrongált oltárkép helyett újat festettek, amelyet 1903-ban restauráltak. A templom belső festését 1997-ben végezték a kő tagozatok műemléki helyreállításával egy időben.

A tető leemelését ezen a videón tudod megnézni.

Kiemelt kép: MTI, Mohai Balázs