Ennek a bejegyzésnek a nem titkolt célja praktikus segítséget nyújtani arra az esetre, ha az otthoni bár készletét szeretnénk ízléses scotch segítségével színesíteni és gazdagítani. Szám szerint öt egészen különleges és kifogástalan scotch került fel tehát a képzeletbeli listánkra, amelyek semmiképp nem okoznak csalódást sem az ízlelésnél, sem a zamatolásnál.

BUNNAHABHAIN 12 YEARS WHISKY

Az Islay-ról származó párlat minőségét remekül mutatja, hogy a 2018-as Scotch Whisky Masters aranyérmeséről van szó. A finoman tőzegelt, non-chill filtered párlat illatában enyhe füstöt, tengeri illatokat és könnyed gyümölcsösséget érzékelhetünk.

Maga a füstösség az ízében is megjelenik, az olajos magvakkal, enyhe aszalt gyümölcsösséggel és varázslatos komplexitással együtt, amit aztán hosszú lecsengés követ.

TAMNAVULIN DOUBLE CASK SPEYSIDE WHISKY

A speyside-i régió egyik remekbe szabott whiskypárlatáról van szó, amely már csak a kedvező ár-érték aránya miatt is helyet kaphat az otthoni bár készletében. A sajátosságai közé sorolható, hogy elsőkörben amerikai tölgyfahordókban érlelik, utána pedig egy sherry cask utóérlelés teszi még különlegesebbé.

Az illatát egyaránt meghatározza a tejszínhabos csokoládé, az édes alma és málna, egy csipetnyi barnacukros édességgel egyetemben. A csokis sütemény, gyümölcskenyér és karamellizált árpa pedig az ízében fedezhető fel.

SPRINGBANK 10 YEARS WHISKY

Egy igazán nyerő választás, elvégre nem kis szó volna a 2014-es World Whiskies Awards aranyérmesével feltölteni otthon a vitrint. Illatoláskor számíthatunk a gazdag tölgyességre, amit húsos test és földes jegyek tesznek még összetettebbé.

Az első kortyok után pedig kavargó füstös és csonthéjas élmények kavalkádja vár ránk, a finoman trópusos és földes attitűd mellett.

CLYNELISH 14 YEARS WHISKY

A highlandi régió 14 éves párlata szintén nagyszerű opciót jelenthet az otthon kialakított bár választékába. Természetesen itt sem szenvedünk hiányt illatokból és ízekből, ugyanis az orrunkat laza füstösség, mandarin, narancshéj és egy kevés égetett tölgy fogja enyhén csiklandozni.

Ami az ízlelést illeti, mély waxos, méhviaszos, illetve narancsos savasság egyaránt kísértésbe hozhatja az ízlelőbimbóinkat, enyhe égetett cukor és bőrkosárba rakott aszalt gyümölcsök kíséretében.

COMPASS BOX HEDONISM WHISKY

Véleményünk szerint nem árt, hogyha egy valódi gabonawhisky karakteres zamata színesíti az otthoni scotchválasztékot. Így tettük fel a listánkra a némileg magasabb árkategóriát képviselő grain whiskyt.

Illatolásnál érett gyümölcsösségre, csipetnyi borsra és nyers karakterre számíthatunk. Az italt megízlelve pedig olyan baráti jelleggel hívogató ízek kerítenek hatalmukba, mint a vajas keksz, cseresznye, körte, valamint egy csipetnyi mandula.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!