Ahogy azt tegnap megírtuk itt a BudaPeskörnyéke.hu hírportálon, a főpolgármester kipróbálta a koronavírus miatt kialakított ideiglenes kerékpársávokat és szomorúan tapasztalta, hogy az autósok ráhajtanak az új bringás sávokra, ezért szombattól napközben motoros rendőrök vigyáznak a biciklisekre. Kérdés, mennyire biztonságos egy olyan kerékpársáv, amelyet a rendőrségnek kell őriznie.

A járványhelyzet ideje alatt a Bartók Béla és a Tétényi úton kialakított biciklisáv után, már az Üllői úton is kialakítottak biciklisávot, amely Dél-Pestet és a belvárost köti össze.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság, együttműködve a Főpolgármesteri Hivatallal, segíti a bicikliseket, és ha kell, lassítja az autóforgalmat annak érdekében, hogy megelőzze az esetleges baleseteket. A motoros rendőrök reggel 8 órától este 8 óráig segítik a közlekedést és betartatják az új forgalmi rendet – írják a rendőrség hivatalos oldalán.

Motoros rendőrök az Üllői úton – Forrás: Police.hu

Este 8 után, amikor hazamennek a rendőrök, tehát jobb nem használni ezeket az ideiglenes sávokat, mert veszélyesek lehetnek. Erről a főpolgármester, Karácsony Gergely is meggyőződött pénteken. Azt írta a közösségi oldalán, hogy azért ment ki bringázni, hogy lássa, okoz-e fennakadást az új biciklisáv az autós forgalom számára.

„Jól látható, hogy bár csökkent a közúti sávok száma, így sem alakult ki dugó, az autók folyamatosan tudnak haladni. Ez fontos, mert a járvány okozta forgalmi visszaesés esélyt adott arra, hogy különösebb érdeksérelem nélkül tudjunk új biciklisávokat kialakítani.

Sajnos az látható, hogy sokan ráhajtanak még autóval a sávokra, valamint azt is szomorúan tapasztaljuk, hogy az üres utak sokakat csábítanak gyorshajtásra. Ezért levélben fordulunk a budapesti rendőrfőkapitányhoz, hogy segítsen a szabályok betartásában” – írta a főpolgármester.

A levél hatására máris megjelentek a rendőrök az érintett területeken, napközben motoros rendőrök vigyázzák a bringázókat. Az ideiglenes kerékpársávokon érdemes nagyon óvatosan közlekedni, mert láthatóan az autósoknak ez még nagyon furcsa és egy balesetben szinte biztos, hogy a bringás jár russzabbul.

Kiemelt kép: Motoros rendőrök az Üllőu úton – Forrás: Police.hu