Egyelőre nem tudják, miért zuhanhatott a Balatonba egy rendőrségi helikopter csütörtökön. Miközben vizsgálják a baleset körülményeit, egy szakértő lehetséges magyarázattal állt elő most.

Zuhanás és mentés

Ahogy arról a Kékvillogó.hu az elsők között számolt be, csütörtök délután Balatonszéplak-felső közelében a Balatonba zuhant a rendőrség MD500E típusú helikoptere. Szerencsére személyi sérülés nem történt a baleset során. A légi járművet még aznap, 19 óra 43 perckor – a siófoki hivatásos tűzoltók és a katasztrófavédelem búvárszolgálatának közreműködésével – kiemelték a tóból.

Egy hajó mentette ki őket

A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki, és komolyabb sérülés nélkül partra szállította őket. Az eset körülményeinek vizsgálata folyamatban van. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem tudják az okát

Pénteken sajtótájékoztatót tartott a rendőrség az ügy kapcsán. Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője itt elmondta, hogy egyelőre ismeretlen, miért zuhant le a rendőrségi helikopter.

Repülésre alkalmas volt

A parancsnoki kivizsgálás során mindenesetre megállapították, hogy a gép minden előírt technikai felkészítésen, vizsgán, éves és időszakos karbantartáson részt vett, azokon megfelelt, repülésre műszakilag alkalmas állapotban kezdte meg a gyakorlatot.

Felkészült pilóták

A pilóták valamennyi szükséges képesítéssel, repülőorvosi minősítéssel rendelkeztek, a repülési feladat végrehajtására az előírásoknak megfelelően felkészültek. A helikopter személyzete a bekövetkezett vészhelyzet elhárítását a szakmai protokollnak megfelelően végezte, az azonban nem vezetett eredményre.

Eljárást indítottak

A rendkívüli légügyi eseményekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya hivatalból indított eljárást.

Videó a balesetről

Könnyen tragédiával végződhetett volna

Most egy helikopterpilóta, egyben szerelő elemezte ki az esetet a Telexnek. A szakértő szerint könnyen tragédiával végződhetett volna az eset.

Lehetetlen volt géptörés nélkül megoldani

A pilóta a zuhanásról készült videót látva azt mondta, a farokrotor hibájára lehet gyanakodni. „Erre utal, hogy miközben a hajtómű hallhatóan működött, a gép váratlanul irányíthatatlanná vált. Bár feltehető, hogy a pilóta volt képes kompenzálni a palástfordulónál fellépő első stabilitásvesztést, ha valóban a farokrotor irányíthatósága, esetleg hajtása szűnt meg, ahogy ezt többen feltételezik, azt szinte lehetetlen volt géptörés nélkül megoldani.”

Halálos is lehetett volna

Hozzátette: a gépen utazó rendőröknek szerencséjük volt, hogy a helikopter kis magasságról hasra érkezett a tóba, mert ha szilárd talajon csapódott volna be, esetleg az oldalára borul, ott akár a főrotor leszakadása is halálos következményekkel járhatott volna. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a rendőrségi helikopter kiemelése – fotó: MTI