Továbbra is az egymillió forintos lélektani határ fölött, 1 millió 45 ezer forint volt az új építésű budapesti lakások átlagos négyzetméterenkénti ára a harmadik negyedévben, ez éves szinten 6,5 százalékos növekedés – közölte legfrissebb elemzése alapján az Otthon Centrum. Újbuda és Zugló mellett a legnagyobb sztár a 13. kerület.

Budán már nem is találni 1,5 millió alatt új lakást

Az ingatlanközvetítő hálózat összegzése szerint a legmagasabb fajlagos átlagár az 1., a 2., az 5. és a 12. kerületben jellemző, ahol a négyzetméterenkénti 1,5 millió forint feletti árszint az irányadó.

Soroksár a legolcsóbb

A másik véglet az eladásra kínált új lakásoknál a 23. kerület Soroksár, ahol átlagosan 643 ezer forint körül volt egy négyzetméter ára, míg a többi külső pesti kerületben 680-850 ezer között.

3 milliós négyzetméter árak is vannak

A közlemény szerint a fővárosi projektek között hatalmas a szórás, a helyszín és a beépített anyagok függvényében 500 ezer és 3 millió forint közötti négyzetméteráron, igen széles sávban kínálják a vállalkozók az új lakásokat.

Több száz fejlesztés

Budapesten jelenleg 468 beruházás van folyamatban, ezekben 34 ezer lakás épül, de 38 százalékuk még nem érhető el a vásárlók számára – jelezte az Otthon Centrum.

Sok ezer lakás épül

Az online hirdetett új építésű lakásprojektekben a beruházók 6040 lakást kínáltak megvételre, ez az épülő és tervezett lakásállomány 17,9 százaléka. Egy évvel ezelőtt az arány valamivel magasabb, 20,7 százalék volt.

Visszaesett az új projektek száma

Érezhetően csökkent viszont az induló projektek száma a harmadik negyedévben, csak 47 új beruházás kivitelezése kezdődött el, ami az egy évvel ezelőtti 55-höz képest 15 százalékos csökkenés.

A 13. kerület a sztár

A közlemény szerint a főváros sztárja megingathatatlanul a 13. kerület, itt indult a legtöbb program, jelenleg 81 beruházásban hirdetnek eladó lakásokat, ami egymagában a budapesti társasházi projektek 17,3 százalékát jelenti.

Újbuda és Zugló is menő

A beruházások száma alapján a budai oldalon a 11. kerület emelkedik ki 59 projekttel, de erős a felhozatal a 3. kerületben is, 47 projekt. A pesti oldalon Zugló (33), Ferencváros (31) és Józsefváros (29) a sorrend a projektszámok alapján.

Kiemelt kép: illusztráció