A kormány nem titkolt célja, hogy elérje a teljes foglalkoztatottságot. Az egyik magyar régióban ez már majdnem sikerült. Az Európai Unió összes, vagyis 242 régiója közül Közép-Magyarország régióban mindössze 1,2 százalék a munkanélküliség, ezzel az EU harmadik legjobb eredményét hoztuk. Amikor Orbán Viktor megkapta ezeket az adatokat, bizonyára elégedett lehetett, hiszen az ország egyik nagy régiójában lényegében megvalósult a kormányzat régi célja, a teljes foglalkoztatottság. Budapest és környéke szintén nagyon jól végzett a munkanélküliségi adatokat tekintve, ott van a legjobb EU-s régiók között.

Magyar régió a legjobbak között

Egy magyarországi régió is bekerült az Európai Unió legalacsonyabb munkanélküliségi arányával bíró régiói közé. A közép-dunántúli régióban tavaly ugyanis 1,7 százalékos rátát mértek, ami a harmadik legjobb eredménynek számít az EU összes (242) régiója között. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jól állnak a magyarországi mutatók

Ami a többi hazai régiót illeti, Közép-Dunántúlon kívül még további öt régióban (Pest megye, Budapest, Nyugat-Dunántúl, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) volt alacsonyabb az uniós átlagnál a munkanélküliség mértéke. Észak-Magyarországon pedig éppen az uniós átlagnak megfelelő 6,2 százalék volt a ráta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Észak-Alföld kicsit lemaradt

A nyolc magyarországi régió közül egyedül Észak-Alföldön haladta meg az uniós átlagot a munkanélküliek aránya, de ott is csak minimális, 0,1 százalékpontos mértékkel (6,3 százalék).

Lengyelek után Magyarország

A közép-dunántúli régióban egyben az egész EU-ban a második legalacsonyabb volt a nők körében mért munkanélküliség mértéke. Az 1,5 százalékos aránynál csak egy lengyel régió (Wielkopolskie) adata volt jobb (1,4 százalék).

Top 10 régió között Budapest és környéke

E téren a top 10 uniós régió közé még két hazai régió (Pest megye és Budapest) került be, ahol 2,1, illetve 2,2 százalék volt tavaly a nők körében mért állástalanság.

Itt vannak a friss EU-s adatok

Csehország az élen

2022-ben 6,2 százalék volt a munkanélküliség mértéke az EU-ban a 15-74 éves korosztály körében. Az uniós átlaghoz képest azonban jelentősen eltér az állástalanság aránya az EU különböző régióiban. A 242 régió közül Közép-Csehországban volt tavaly legalacsonyabb a munkanélküliség mértéke (1,2 százalék). – írja a Fontoshír.hu hírportál.

Magyarországi régió a 3. helyezett

A top 5 régió közé még további három cseh régió (Prága, Délkelet-Csehország, Délnyugat-Csehország), valamint a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét magába foglaló közép-dunántúli régió került be. Prágában 1,6, míg a másik két cseh régióban, illetve Közép-Dunántúlon 1,7 százalék volt az állástalanság mértéke tavaly.

Átlagos a női munkanélküliség aránya

Tavaly a nők átlagosan 6,5 százaléka volt munkanélküli az EU-ban. Ennél a szintnél a hazai régiók közül egyedül Észak-Magyarországon, de ott is csak 0,1 százalékponttal volt magasabb a mutató (6,6 százalék).

Picivel több férfi dolgozik

A férfiak körében 5,9 százalék volt a munkanélküliség átlagos mértéke az EU-ban tavaly. A nyolc hazai régió közül hat esetében ennél alacsonyabb volt a mutató, Észak-Magyarországon éppen ekkora (5,9 százalék) volt a ráta, és csak Észak-Alföld adata (6,7 százalék) haladta meg az uniós átlagot. 

Megvalósuló álom

Az Orbán Viktor miniszterelnök még 2010-ben megfogalmazta, hogy cél a teljes foglalkoztatottság. Úgy tűnik jól áll a kormány ennek teljesítésével, ugyanis az Európai Unióban Magyarországon az egyik legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Orbán Viktor – Forrás: Facebook