Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Rendkívüli kormányinfót tartanak kedd délelőtt

Ma délelőttre hirdettek kormányinfót, információk szerint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter vendége ezúttal Navracsics Tibor lesz.

Délelőtt tájékoztatnak

Újra rendkívül szoros határidővel hirdettek meg kormányzati sajtótájékoztatót, fél 10-kor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vendége Navracsics Tibor uniós pénzek felhasználásáért felelős és területfejlesztési miniszter lesz – írja az Infostart.  A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legutóbb kedd este volt rendkívüli kormányinfó

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, december 6-án rendkívüli kormányinfón jelentették be, hogy a kormány a Mol javaslatára megszünteti a benzinárstopot, vagyis kedden 23 órától megszűnt a 480 forintos hatósági üzemanyagár.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kritikus a helyzet

„A magyarországi ellátási helyzet kritikus: az importhiány és a pánikvásárlás nagyon komoly fuvarszervezési és ütemezési kihívást jelent számunkra” – áll a Mol keddi levélben, melyet üzleti partnereinek küldött. “Kevesebb üzemanyagot kell szétosztaniuk több partner és fogyasztó között, a kieső importot pedig a pozsonyi finomítóból kell pótolni, amely ugyancsak igénybe veszi a Mol szállítási kapacitásait. Azt írják, a Dunai Finomítóban elhárították a műszaki problémákat, de időre van még szükségük ahhoz, hogy elérjék a teljes gyártási kapacitást, és a logisztikában is utolérjék magukat.”

Átmeneti intézkedések

„Ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a már beérkezett, regisztrált megrendeléseket, és az ország minden pontjára tudjunk az alapvető működéshez szükséges üzemanyagot szállítani, átmeneti intézkedést kell bevezetnünk” – írják.

Türelmet kérnek

Az eddig leadott rendeléseket folyamatosan teljesíti a társaság, de türelmet kérnek a partnerektől. Azt is kérik, hogy késői időpontban is biztosítsák az áru átvételét, ha csak éjszakai időpontban ér oda a tankerautó. „Amennyiben az áru lefejtése meghiúsul, nem tudjuk, mikor lesz lehetőségünk a szállítást ismételten megkísérelni” – fogalmaznak a levélben.

„Soha nem volt még ennyi leürülés”

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója fekete képet festett a jelenlegi helyzetről. „Soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatunkban jelentkezett részleges termékhiány és a töltőállomásaink negyedében volt teljes leürülés” – közölte a Mol ügyvezető igazgatója.

Fel kell függeszteni a hatósági árat

A szakértők a hatósági ár felfüggesztésében látják a megoldást az üzemanyaghiányra. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a kormány a tűzzel játszik az üzemanyagellátásban, és szerinte a helyzet kezelésére nincs más alternatíva, mint az árstop azonnali megszüntetése.

A hatósági ár története

A hatósági ár szabályozása azóta többször változott, a kormány 2022. február 28-tól, vagyis az orosz invázió kezdete után négy nappal a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árára is kiterjesztette az árkorlátozást, miután a hónap közepén további három hónapra meghosszabbította a 480 forintos árlimitet – foglalta össze a helyzetet a Telex. Június 24-től 50 literben korlátozták a hatósági áras benzin és gázolaj eladását a Mol és az OMV kútjain, július 30-án tovább szigorították a hatósági áras üzemanyagok forgalmazását. Azóta csak a Magyarországon, magánszemélyek által üzemben tartott járművek, illetve a taxisok vásárolhatnak a literenként 480 forintos benzinből és gázolajból. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Kormányinfó Gulyás Gergely miniszterrel. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Exit mobile version