Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a kormány a tűzzel játszik az üzemanyagellátásban, és szerinte a helyzet kezelésére nincs más alternatíva, mint az árstop azonnali megszüntetése.

„Kiszáradnak a benzinkutak”

A legtöbb benzinkúton 3-5 napra elegendő benzinkészletet tárolnak, és amennyiben a kutak jelentős részére nem érkezik időben utánpótlás, a teljes logisztikai struktúra dőlhet be, „kiszáradnak a kutak”, és „nincs az a logisztikai kapacitás, amely elég lenne egyszerre 1500 benzinkút feltöltéséhez” – mondta a Magyar Hangnak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Bajban a független benzinkutak

Ez már a második hét, hogy a független benzinkutak nem kapnak üzemanyagot a MOL-tól, amely ellátásbiztonságra hivatkozva nem szállít az árstop bevezetése után szerződött partnereinek. Ők azok, akik korábban elsősorban import üzemanyagot árusítottak, ezt azonban az árstop bevezetése után már nem tudták beszerezni.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Teljes a bizonytalanság

A probléma 400-500 független benzinkutat érinthet Egri Gábor szerint, pontos számot azonban ő sem tudott mondani, mivel elmondása szerint szervezetük tagsága folyamatosan bővül. Egyelőre azt sem tudta megmondani, hogy jövő héten kapnak-e üzemanyagot a független benzinkutak a MOL-tól, mivel elmondása szerint erről mindig adott hét péntekjén kapnak tájékoztatást az olajvállalattól.

A tűzzel játszik a kormány

Egri Gábor szerint a kormány a tűzzel játszik, és már tegnap meg kellett volna szüntetnie a benzinárstopot. „Olyan folyamatok indulhatnak meg, amelyeknek a gazdasági és politikai következményei beláthatatlanok” – mondta.

Nem tartható fenn a helyzet

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a fogyasztói nyomás csak karácsonykor, illetve a két ünnep között enyhülhetne, amikor az emberek jellemzően otthon maradnak. Ám azt kizártnak tartja, hogy a jelenlegi helyzet karácsonyig fenntartható legyen.

Nem hisznek a biztonságos ellátásban

„A fogyasztók biztonságos ellátásba vetett hite megdőlt, ezért is alakul ki pánikvásárlás. Ezt csak az ellátás stabilizálásával lehet helyrehozni – mondta. Ehhez viszont szerinte is mindenképpen szükség van importra, ami a rögzített árak miatt ma alig érkezik Magyarországra. Más alternatíva szerinte nincs. 

Háborús vásárlói szokások

Egri Gábor tapasztalatai szerint olyan vásárlói szokások alakultak ki az elmúlt napokban, amelyek a háború sújtotta országokban jellemzők, vagyis a vásárlók már háromnegyedéig tele tanknál is újratankolnak, és hordóban, demizsonban, kannában viszik az üzemanyagot, függetlenül attól, hogy ennek az ára magasabb. Itt már nem az árról, hanem a mobilitásról van szó. Az üzemanyag stratégiai termék, és nem tudni, meddig tart az emberek türelme.

Tovább nőhet a baj

Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója szerint is nyilvánvaló: elég komoly benzinhiány tapasztalható országszerte, és a következő napokban tovább nőhet az ellátási problémákkal érintett benzinkutak aránya.

Hetekbe telhet, amíg javul a helyzet

Bujdos Eszter felhívta a figyelmet: az ársapka kivezetése sem hozna varázsütésre megoldást az ellátási gondokra. „Legalább egy hónapba telhet, hogy javuljon az ellátási helyzet az import segítségével. Jelenleg az importőrök minimális mennyiséggel szolgálják ki a magyar piacot, míg korábban a magyar piacon 30 százalék volt az import aránya.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció