Soha nem volt még annyi leürülés a Molnál, mint az elmúlt napokban: a teljes hálózatunkban jelentkezett részleges termékhiány és a töltőállomásaink negyedében volt teljes leürülés – közölte Bacsa György, a Mol ügyvezető igazgatója.

Kritikus az ellátási helyzet

A Mol ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a napi forgalom a benzin esetében a normális piaci szint kétszerese, a dízelnél pedig csaknem a másfélszerese. Az ellátási helyzet egyértelműen kritikus, a kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteznek, beindult a pánikvásárlás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Folyamatosan töltik a benzinkutakat

 „A Mol mindent tőle telhetőt megtesz: a tankerautóink éjjel-nappal szállítanak, a munkatársaink folyamatosan töltik a benzinkutakat, a szakembereink pedig a korábban meghibásodott üzem karbantartási munkáinak befejezése után azon dolgoznak, hogy a teljes Dunai Finomító fokozatosan újrainduljon” – tette hozzá.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Importból pótolnak

Bacsa György közölte, hogy a termelésből hiányzó árut importból pótolja a Mol. Novemberben minden negyedik liter gázolaj Szlovákiából jött, de most a vállalat elérte a logisztikai kapacitásának határát. „Ennél több árut egyszerűen fizikailag nem tudunk behozni” – írta.

Újraindult a termelés

A Mol korábban azt közölte, hogy megkezdte a termelési szint növelését a Dunai Finomítóban. A közlemény szerint befejezték a karbantartási munkákat, ezután újraindították az üzemet, és ennek eredményeként a Mol megkezdte a kőolajfeldolgozás szintjének fokozatos növelését.

Még idő kell a maximális kapacitáshoz

A maximális kapacitás elérése várhatóan néhány hetet vesz igénybe. A társaság közleményében kitért arra, hogy ezzel piac teljes ellátása nem lehetséges az import volumenek szintjének növelése nélkül a jelenlegi környezetben.

Több mint 400 kút van bajban  

A Telex információi szerint hétfőn 71 benzinkútnál egyáltalán nem volt üzemanyag, most pedig, kedden 401 kútnál legalább egyfajta üzemanyag hiánycikk.

Beindult a pánikvásárlás

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy az elmúlt napokban beindult a pánikvásárlás a benzinkutakon, miután több helyen napokkal ezelőtt elfogyott a hatósági áras üzemanyag, majd az autósok felvásárolták a drágább fajtákat is.

Furcsa dominóhatás

A tapasztalatok szerint furcsa dominóhatás alakult ki Budapesten: azok a kutak viselik az extra terhelést, ahová a máshonnan elküldött autósok áradata zúdul, így viszont ez utóbbiaknál is gyorsabban merülnek ki a készletek.

A hatósági ár felfüggesztése a megoldás?

Több szakértő a hatósági ár felfüggesztésében látják a megoldást az üzemanyaghiányra. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára nemrég azt nyilatkozta: „A kormányzatnak el kell döntenie, hogy árat szabályozunk, vagy üzemanyaggal látjuk el a piacot. Én azt gondolom, hogy a korlátozások ma már nagyobb kárt okoznak, mint amit az árnövekedés okozott a múltban.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: újra beindul a Dunai Finomító. Fotó: archív.