Meglepő jelenség: minden országban jóval több férfi veszti életét a koronavírus-fertőzés miatt. A betegségnél minden korcsoportban jóval magasabb a férfi halálozási ráta. Egyértelmű indok nincs, a tudósok több okot is felsorolnak.

Olaszországban és Kínában is több mint kétszer annyi férfi halt már bele a koronavírus-fertőzésbe, mint ahány nő, az Egyesült Államokban is az áldozatok több mint 60 százaléka férfi, és Ausztráliában is hasonló az arány.

A Science Alert cikke szerint a férfiaknál a gének, hormonok, immunrendszer és az életmód különbsége okozhatja ezt, illetve a férfiak génjeiben jelenlévő Y kromoszóma, ami miatt a várható élettartamuk is rövidebb, mint a nőké. Emiatt gyakrabban alakulhatnak ki náluk krónikus betegségek is, ami pedig a koronavírus esetében nagy kockázatot jelent – írja a Napi.hu.

A tesztoszteron és ösztrogén hormonok szintje is magyarázat lehet, illetve az életmódbeli különbözőség, például a dohányzás esetében, ami erős kockázati tényező a koronavírus esetében. Kínában a nők alig 2 százaléka dohányzik, a férfiaknak viszont csaknem a fele.

Továbbá a nőknek erősebb az immunrendszerük. Ez nem mindig előny, mert például hajlamosabbak az autoimmun betegségekre, azonban vírusok esetén kifejezetten hasznos, mint azt a korábbi járványok, mint a SARS és a MERS tapasztalatai is mutatták.

Ez szintén az X kromoszóma miatt van, ugyanis legalább 60-féle immunválaszra képes, a nőknek pedig 2 X kromoszómájuk van, míg a férfiaknak csak egy.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Czeglédi zsolt