Az M0-ás szinte csak a balesetekkel és a dugókkal kapcsolatban kerül be a hírekbe, pedig a fővárost elkerülő út mentén csodálatos helyek vannak. Az egyik ilyen a Csömöri-tó és legelő, ahol olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a kormos csáté vagy a dalmát vércincérek.

A tó partján mindig vannak pecások, hétvégén pedig kirándulók. A tó másik fele ingoványos mocsárvidék, ahol hallani a nád zúgását és bőrödön érzed az ösvényeken, hogy megannyi láthatatlan szempár szegeződik rád. Ők a mocsárlakók. Ha nem veszed észre és túl közel mésze egy békához vagy egy siklóhoz megzörren és tudatja veled, hogy ez az ő otthona.

A Csömöri-tó a Pesti-síkság utolsó természetközeli élőhelyeinek egyike. A Csömör-patak a Duna egykori hordalékkúpjainak kavicsteraszait átvágva alakította ki a dombok közt megúzódó, nedves élőhelyekkel teli patakvölgyet. 1977 óta védett ez a terület.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A vadregényes helyen 300 növényfaj él, például a láprét szélén nyílik a környéken alig fellelhető őszi kikerics, mocsári kosbor és a különleges nevű kormos csáté.

Csömöri-tó

Az állatvilág is nagyon változatos. Szürke gémek, egerészölyvek, dalmát vércincérek, héják uralják a tájat. A mocsaras részeken él Magyarország egyetlen teknősféléje a mocsári teknős. Sok a vízisikló és a rézsikló. Aki nem kedveli a csúszómászókat jobb, ha nem téved az ingoványos ösvényre, mert biztosan fog velük találkozni.

A környéken klassz bringautak vannak és az ösvények is jól járhatók, igaz vannak olyan területek, ahová jobb egyedül nem merészkedni, mert ahogy egy mocsaras, ingoványos területen lenni szokott, valami biztosan megijeszt.

Képek: Csömöri-tó és környéke – Fotók: Budapestkörnyéke.hu