Villámcsapás érte a MOL százhalombattai finomítóját, a vállalat közlése szerint a természeti kárnak nincs hatása a termelésre. Közben csökkent az olaj világpiaci ára, a MOL mégis jelentősen emeli szerdától az üzemanyagok árát. A gázolaj piaci ára 772, a benziné 679 forint lesz a MOL-nál. Ez persze nem vonatkozik a taxisokra. Közben a háborús Ukrajnában, Kárpátalján bármely kútnál lehet tankolni, nincs eladási korlátozás, a piaci ár dízelnél 605, benzinnél 561 forint.

Villámcsapás érte a finomítót

Megsérült a pénteki viharban a MOL százhalombattai finomítója, villámcsapoás érte az üzemet, bizonyos részei elektromos hiba miatt leálltak. Mivel a finomítóban karbantartást végeznek, az ország pedig a stratégiai készleteit fogyasztja, kulcskérdés, hogy működik-e Magyarország egyetlen olajfinomítója.

Megszólalt a MOL

A Blikk megkereste az olajtársaságot, a MOL a következő tájékoztatást adta: “Augusztus 19-én, 20:38 órakor villámcsapás következményeként zavar keletkezett a Dunai Finomítót ellátó villamosenergia rendszerben. A védelmi berendezések kifogástalanul működtek, a főbb elektromos berendezések reteszteltek, aminek következményeként több üzem is leállt.” – írják.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Újraindították a berendezéseket

A cég megjegyzi, hogy sem tűzeset, sem személyi sérülés nem történt. A MOL munkatársai az ilyenkor szükséges ellenőrzések után újraindították a berendezéseket, a termelés a normál működésünknek megfelelően, zavartalanul folyik.

Nincs hatással a termelésre

A MOL közleményében azt is leírják, hogy az eset miatt vannak még kisebb műszaki problémák, aminek az elhárításán dolgoznak, de ez a termelésre nincs hatással, az anyagi kár sem jelentős.

A világpiaci ár csökken

A kőolaj ára a nemzetközi piacokon tovább csökken, már bőven 100 dollárnál is kevesebbe kerül, azt várnánk, hogy végre csökkennek a kutakon is az árak, ennek ellenére a MOL bejelentette, hogy jelentősen drágulnak az üzemanyagok.

Itthon emelkedik az üzemanyag ára

Szerdától a benzin és a gázolaj piaci ára is emelkedni fog, előbbi bruttó 7 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 26 forinttal. A hatósági 480 forintos árak mellett az alábbi piaci átlagárakon tankolhatunk a hazai kutakon: 95-ös benzin: 678,9 forint lesz literenként, a gázolajért pedig 771,9 forintot kérnek.

A taxisok a kivételezettek

A közleményben kiadott piaci áraknál drágábban tankolhat egyre több autós, hiszen benzinkutanként eltérő a piaci áras üzemanyag ára. A taxisok kivételével a piaci árat fizető cégautósoknak nincs könnyű dolguk, hiszen a magyar benzinkutakon messziről csak a 480 forintos hatósági ár látszik, ahhoz be kell kanyarodni, hogy közelről megnézhessük mennyibe kerül valójában a tankolás.

Ukrajnában olcsóbb az üzemanyag

Közben érdekesség, hogy a háború dúlta Ukrajnában eltörölték a mennyiségi korlátozást a benzinkutakon, bárhol, bármennyit lehet tankolni, forintra átszámítva a piaci ár jelentősen olcsóbb a magyarnál. Az alábbi fotó pár nappal ezelőtt Kárpátalján, a határ közelében készült. 11 forintos aktuális hrivnya-forint árfolyammal számolva a 95-ös benzin ott 561 forint, míg a gázolaj 605 forintbe kerül.

Benzinkút Kárpátalján

A fotó 2022.08.12-én készült Tiszaújlakon (Vilokon)

Kiemelt kép: Mol százhalombattai finomítója – Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt