Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt múlt héten szerdán került kórházba Gálvölgyi János, azt követően, hogy rosszul lett a 2. kerületi otthonában. A színész végül a lányai vitték be a kórházba, ugyanis hiába hívtak mentőt, az nem érkezett meg időben.

Hibáztak

Később kiderült, a mentők valóban hibáztak. Az Országos Mentőszolgálat később kiadott egy közleményt, melyben arról írtak, egy minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak le az ügyben, a vizsgálat pedig megállapította, hogy a fogadó mentésirányító tényleg hibásan döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján nem életveszélyesnek ítélte meg a helyzetet. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megszólalt Győrfi Pál

A drámai eset kapcsán most Győrfi Pál is megszólalt, aki az ATV Konkrétan Rónai Egonnal című műsorban beszélt részletesen Gálvölgyi János esetéről. Mint mondta, feltehetően a mentőkkel folytatott beszélgetés során történtek kommunikációs hibák, de ez mit sem változtat azon, hogy Gálvölgyi János valóban közvetlen életveszélyben volt.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

A beteg javára szabad tévedni

„Egy csomó információt kap ilyenkor a mentésirányító. Az információk alapján neki valahogy egy képet kell alkotnia erről az esetről, ennek a képnek valósághűnek kell lennie, és ennek megfelelő intézkedést kell hozni. A tünetek vagy panaszok között elhangzott az a kifejezés, hogy nehéz légzése van a betegnek, nehezen kap levegőt; ha ez így van, az önmagában egy életveszélyre utaló körülmény. Az összkép lehet, hogy azt mutatja, hogy nincs akut életveszély, de mégis mindig a rosszabbat kell feltételezni, tehát a beteg javára szabad tévedni” – mondta az OMSZ szóvivője a naphire.hu által szemlézett interjúban.

Elnézést kért

Győrfi Pál egyébként az eset miatt nyilvánosan kért bocsánatot, most pedig a műsorban ismételten a család elnézését kérte. Kiemelte, együtt érez a családdal, hiszen ő maga és több mentős is nagyon kedveli a színész, így az eset nekik is nagyon fáj.

Itt a teljes interjú:

Hosszú felépülés vár a színészre

Amint azt portálunk is megírta néhány nap mélyaltatás után lekerült a lélegeztetőgépről és felébresztették Gálvölgyi Jánost, akinek első kérdése máris a munkáról szólt. A népszerű művésznek ugyanis hivatása körül forog az élete, ám a szakemberek szerint hónapokba telhet mire annyira rendbejön, hogy biztonsággal színpadra állhat.

Túl az életveszélyen

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész két lánya, Dorka és Eszter közölte hétfőn a jó hírt édesapjuk állapotáról, akit szív-, és tüdőelégtelensége miatt szállítottak kórházba, de végre túl van az életveszélyen és magához tért. Gyermekei azt mesélték, az ébredés után elsőként arról érdeklődött, hogy mi lesz a sorsa a Marshal Fifty-Sixben játszott szerepének Pintér Béla társulatában.

Színpadra állhat majd

Az első kérdése az volt, hogy ugrott-e a Pintér Béla… Ezúton szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy ha nem is pár héten belül, de reméljük, előbb-utóbb színpadra áll ismét – mondta Eszter. Az említett darab legközelebb június 16-án és 17-én kerül majd színpadra, Pintér Béla és Társulata pedig szeretné is megtartani az előadást – írta meg a napokban a Blikk.

Jobbulást kívánnak neki

Egyelőre mi sem tudunk többet János állapotáról, mint amit a lányai közzétettek. Jobbulást kívánunk neki, visszavárjuk, de most az a legfontosabb, hogy felépüljön. A Marshal Fifty-Sixet legközelebb június közepén játsszuk, bízunk abban, hogy addigra a színművész úr jól lesz, de ha nem, akkor valószínűleg más helyettesíti amíg vissza nem térhet – mondta a Blikknek a társulat kommunikációs munkatársa.

Nem helyettesítik

A Rózsavölgyi Szalon is bejelentette, hogy a Végszó című darabok elmaradnak Gálvölgyi felépüléséig. Emellett a színész a Játékszín Legyen a feleségem című előadásában szerepel, az előadás legközelebb június végén lenne esedékes, ám a sorsáról még nem döntöttek. Ott nem kívánják helyettesíteni Gálvölgyi Jánost, ha nem épül fel az előadás előtt, elhalaszthatják azt.

Ez lehet a betegség háttere

„A szív-, és tüdőelégtelenség legalább 2-3 hetes kórházi kezelést igényel. Ki kell vizsgálni, hogy mi okozhatta problémát. Legtöbbször koszorúér-rendelleneség vagy szívizomgyulladás állhat a háttérben, ettől gyengül a pumpa. Be kell állítani a gyógyszereket és csak utána térhet haza a beteg” – mondta Dr. Kóczán István belgyógyász-kardiológus, aki szerint hosszas rehabilitáció várhat a színészre.

Otthon kell pihennie

„Egy ideig az otthonában kell pihennie, utána viszont valószínűleg egy 3-4 hetes rehabilitáció és utókezelés vár rá az Állami Szívkórházban Balatonfüreden, ahol fokozatosan kezdik el újra terhelni a szívét és a keringését.”

Fél évig is tarthat

„Amíg ezen nincs túl, orvosilag nem javasolt visszatérnie a munkába. Azonban mire újra a régi lesz, az túl a hetvenen már nagyjából 5-6 hónapot jelent” – tette hozzá az orvos. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gálvölgyi János – Forrás: YouTube