A gabionok sokak szemében egyszerű falak, pedig számtalan lehetőség rejlik bennük. Az általában kő töltőanyagok és az őket körülvevő háló rendkívül strapabíró szerkezetet hoz létre, amely rengeteg célra jól felhasználható. Ezek közül gyűjtöttünk most össze néhányat.

Kerítés

gabion a legtöbbek számára kerítésfalak formájában ismert. Ebben a szerepben összpontosul számos olyan tulajdonsága, amely egy kerítést tökéletessé tehet. 

  • Egyrészt nagyon jó hangvédelmet biztosít, így zajosabb környékeken is biztosítható általa a nyugodt otthoni környezet.
  • Másrészt strapabíró, vagyis a környezeti hatások nem károsítják úgy, mint akár egy fából készült kerítést. 
  • Harmadrészt pedig igen sok kialakítást tesz lehetővé: teljes gabionfallal szinte nullára csökkenthető a kertbe való belátás, de alapzatként és oszlopokként alkalmazva, közé egyéb elemeket illesztve nagyobb átláthatóság is elérhető.

Támfal, stabilizáció

Meredek földszakaszok, esetleg vízparti területek esetén a gabion nagyszerű választás lehet a talajerózió és az omlások megakadályozására. Kialakításának köszönhetően hatalmas teherbírású szerkezet, így az árvízvédelem vagy talajstabilizáció egyszerre lehet esztétikus és hatékony is.

Köztéri elemek

A gabionok gyakran köztereken is megjelennek, méghozzá virágágyások, virágtartók vagy padok formájában. A gabion hálók és tartozékok nagyon jól alakíthatók, így az egyszerű téglatest alakzaton túl is számos dolog elkészíthető belőlük. Ezen felül a feltöltött gabionnak hatalmas a súlya, így védelmet biztosít a köztéri rongálások és a környezeti hatások (például erős széllel járó viharok) ellen is.

Funkcionalitás és dekoráció egyben

Gabionokból akár lépcsők, lépcsőzetes zöldterek is kialakíthatók, amelyek ötvözik magukban a funkcionalitást és a dekorációs szerepet. A már sokat említett strapabírásának köszönhetően ezen elemek hatalmas szerkezetek kialakítására, terek kitöltésére is alkalmasak lehetnek. Mindemellett pedig felületük akár füvesíthető vagy egyéb módon is beépíthető.

Sokszínű gabion

Bár a gabionok minden esetben egy hálóból és valamilyen töltőanyagból állnak, ezen elemek egyáltalán nem korlátozzák le az izgalmasabbnál izgalmasabb elemek kialakítását. A kész darabok mellett önmagában is beszerezhetők a hálók, a tartozékok és a különböző töltőanyagok, így téglatest alakú kosarak mellett egy kis kézügyességgel akár hengerek, oszlopok vagy gömbök is születhetnek. Ennek köszönhetően pedig csakis a felhasználó képzelete szabhat határt annak, hogy milyen feladatot kap majd a feltöltött szerkezet.

Ha több éves szakértelemmel rendelkező helyről szereznéd be a kész gabiont vagy az összeállításhoz szükséges darabokat, keresd fel a Babó Kőburkolatok webáruházát! Több tucatnyi termékkel és kedvező árakkal várják kedves vásárlóikat, így garantált, hogy megtalálod majd, amit kerestél!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: babokoburkolatok.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.