Amint arról beszámoltunk, meghalt Szurdi Miklós, a Família Kft és a Linda rendezője. A színházi szakember hosszú idő óta súlyos betegséggel küzdött, de így sem állt le a munkával. Az erdőkertesi művelődési ház igazgatója volt. Pár hete még dolgozott.

Nagyon rossz állapotban volt

Első felesége, Gór Nagy Mária, egykori férje halálhírére reagált elsőként. A színésznő azt mondta, Szurdi Miklós utolsó napjai már nagyon nehezek voltak. Csak a legközelebbi hozzátartozók tudták, hogy valójában milyen állapotban van. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kórházba vitték

A rendező, múlt héten már nagyon rossz állapotba került, ekkor vitték kórházba. „Egy jó ideje súlyos betegséggel küzdött, és már nem lehetett mit tenni. Az utóbbi időben már nagyon legyengült és csak az én főztömet ette meg” – mondta a Blikknek Gór Nagy Mária.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Számítottak rá

„A múlt héten került be a kórházba, és a férjem, Buda mindennap járt be hozzá. Az utolsó napokban már csak aludt, de tegnap a gyerekei és mi is bementünk hozzá. Számítottunk arra, hogy az volt a búcsú, hiszen ma reggel jött a szomorú hír”– mondta megrendülten a színésznő.

Karácsonykor sem volt jó állapotban

Esztergályos Cecília, az egykori Família Kft. oszlopos tagja, karácsonykor beszélt utoljára a rendezővel, aki akkor sem volt túl jó állapotban, de nem hagyta, hogy betegsége miatt ne tudjon a munkára koncentrálni. Ameddig csak tudott, dolgozott.

Felhívták egykori kollégái

„2-3 hete tartottunk egy Família Kft.-s találkozót, amire természetesen őt is meghívtuk, de sajnos már nem tudott eljönni. Telefonon viszont együtt felhívtuk őt, és bár nagyon gyenge, fáradt volt a hangja, nagyon örült nekünk” – mondta a színésznő.

Gyászol Erdőkertes

„Mély megrendüléssel fogadtam a hírt. Nagyon megkedveltem Őt, mert fiatalos gondolkodása és sajátos világlátása ösztönzően hatott a környezetére. Szurdi Miklós művész volt. Egy ember, akire számíthattam. Munkaerő, aki szívén viselte Erdőkertes kulturális életét. Egy hős, aki kitartóan viselte hosszantartó, komoly betegségét. Elment, és nagy űrt hagy maga után. Köszönjük Miklós, hogy nekünk is voltál!” –így búcsúzott Erdőkertes polgármestere Szurdi Miklóstól.

Pályája

Szurdi Miklós A Színház- és Filmművészeti Főiskolán előbb színész (1970–1974),  majd rendező (1971–1976)  szakos diplomát szerzett. 1969–1970-ben filmgyári asszisztens volt. 1975–1979 között a kecskeméti Katona József Színház, majd 1979–1982 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1982-től a Nemzeti Színház tagja. 1983-tól a Mafilm és a Magyar Televízió rendezője.

Televíziós sorozatai

1990 óta a Veszprémi Petőfi Színház rendezője. 2003–2008 között a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója volt. 2007-ben ő rendezte meg Elton John és Tim Rice Aida c. musicaljét, amely Magyarországon akkor ősbemutatónak számított. 2010-ben újra megrendezte a darabot. Olyan kultikus tévés sorozatok rendezője is volt, mint a Família Kft., az Angyalbőrben vagy a Linda.

Magánélete

Első felesége Gór Nagy Mária volt, akitől 2 fia született: Tamás (1975) és András (1977). 1988-ban elvette feleségül Appel Editet, akitől szintén 2 gyermeke született: István (1987) és Judit (1990). Az 1990-es évek közepén házasodtak össze Xantus Barbarával. Két gyermekük született: Panna (1997) és Balázs Benjámin (2003). A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Gór Nagy Mária, Szurdi Miklós – Forrás: BPK montázs