Aktivizálódtak Budapest környékén a polgármesterek. A vészhelyzet adta lehetőséget felhasználva kézbe vették a városuk irányítását és a képviselőtestület nélkül, egyszemélyben hoznak döntéseket. Az agglomeráció nagyobb városainak friss döntéseit néztük át. Játszóterek fertőtlenítése, időseknek küldött levelek és a  temetések korlátozása is szerepel a döntések között.

Érden fertőtlenítik a köztereket, és a járványveszély miatt temetkezési korlátozásokat vezettek be. Csőzik László, Érd polgármesterének tájékoztatása szerint a pandémiás veszélyhelyzetre való tekintettel a helyi köztemetőben március 23-tól temetéseket kizárólag hétköznap 10:00 és 14:00 óra között lehet szervezni, szombaton pedig nem lehet temetés. A szertartások a ravatalozóban legfeljebb egy órásak lehetnek és a ravatalozóban egyszerre legfeljebb 10 személy tartózkodhat.

Dunakeszin naponta ülésezik a helyi Operatív Törzs, figyelik az országos és a dunakeszi helyzetet. A polgármester, Dióssi Csaba arról tájékoztat a közösségi oldalán, hogy az önkormányzat minden szükséges lépést megtesz a dunakesziek biztonsága érdekében, ezért létrehoztak egy 0-24—ben elérhető vonalat, amely kizárólag hatósági karantén esetén hívható. A városban jelenleg négyen vannak karanténban.

Szigetszentmiklóson a polgármester, Nagy János arról tájékoztatta a lakókat, hogy felkérték a helyi polgárőrséget arra, hogy nappali és az éjszakai járőrözzenek A polgárőröknek maszkokat, kesztyűket és fertőtlenítőt biztosítanak. A bölcsődei vezetők kérésére arról is tájékoztatott a polgármester, hogy bölcsődébe jelenleg csak a közfeladatot ellátó személyek gyermekei, illetve az élelmezésben dolgozó szülők gyermekei járhatnak. A helyi piac továbbra is nyitva van.

Szentendrén viszont a polgármester, Fülöp Zsolt elrendelte a piac bezárását. Róla tudjuk, hogy a koronavírussal fertőzött marokkói miniszter látogatása óta önkéntes karanténban van, de otthonról tud dolgozni. Több rendelet is kiadott. Megtiltotta a játszóterek és sportparkok használatát, levelet írt arról az illetékeseknek, hogy járványügyi szempontból veszélyesnek tartja a buszos turistacsoportok szabad mozgását. Elrendelt egy ellenőrzést is a helyi rendelőintézetben, kiderült, hogy hiányoznak a védőfelszerelések, fertőtlenítőből pedig kevés van. Szentendrén több napos késéssel, számtalan levél és telefon után végül elvégezték a koronavírustesztet a Szentendrén járt, fertőzött marokkói miniszterrel közvetlen kapcsolatba került öt városházi munkatársnál.

Gödöllőn a vészhelyzet kihirdetése óta működik és dolgozik a városi operatív csoport – írja közösségi oldalán a város polgármestere, Gémesi György. A vészhelyzetre való tekintettel ő is egyszemélyben hoz döntéseket egy szakértői csapat támogatásával. Biztosítják az otthon lévő iskolások étkezését elvitellel, azoknak a kisgyerekeknek az ellátását, akiknek a szülei nem tudják megoldani az elhelyezésüket, fertőtlenítették az összes játszóteret és a közterületeket. A polgármester szerint most a legnagyobb kihívás a Gödöllőn élő 3700 idős védelmének a megszervezése, nekik levelet küldtek arról, hogyan tudják biztosságosan igénybe venni a szolgáltatásokat.

Budaörsön Wittinghoff Tamás polgármester arról tájékoztatta a helyieket, hogy március 16-ától bezárták az óvodákat, bölcsődéket. Azok számára, akik nem tudták megoldani gyermekük felügyeletét, átmeneti időre óvodai ügyeletet és bölcsődei felügyeletet biztosít a város. Bezárták az uszodát és a sportcsarnokot is, a városházán pedig vészhelyzeti ügyfélfogadást vezettek be. Korlátozzák a kutyafuttatók használatát is, így a járvány idején egyszerre egy időben csak három személy tartózkodhat a kutyafuttatóban a kutyákkal.

Vácon a helyi polgármester, Matkovich Ilona a koronavírus-járvány miatt elhalasztotta a váci képviselő-testületi ülést és ő is egyszemélyben irányít. Nem vezetik be az ingyenes parkolást a belvárosban, mert az nem segíti a járvány terjedésének fékezését, bezárják ugyanakkor a nyilvános illemhelyeket a városban. Vácon sem lehet látogatni a játszótereket és a helyi buszjáratok is csökkentett kapacitással működnek.

Kiemelt kép: Fertőtlenítés Érden – Forrás: Facebook/Csőzik László