A koronavírus-járvány ellenére nem áll meg az élet – írta közösségi oldalán Vitézy Dávid a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója. A Déli Körvasút projekt egyik fontos állomása lesz a Népligetben. Ennek a tervezésére írtak most ki a pályázatot. Ha nem tudod, hogy pontosan mi is az a Déli Körvasút, nézd meg a cikkünk alján a videót.

Megjelent a tender az új Népliget vasútállomás tervezésére. A Déli Körvasút beruházási ütemezése a budai szakaszokon már az építési engedélyek megszerzésénél tart, a szakasz pesti végén pedig az új, Üllői út keresztezésénél építendő állomás tervezése kezdődhet meg most.

Az új vasúti megálló az M3 metró és a Déli Körvasúton közlekedő vonatok közötti, régóta hiányzó átszállási lehetőséget teremti meg, egyben kiszolgálja a Népligetet és a környező fejlesztési területeket, így közvetlen kapcsolatot adva a 2022-es férfi kézilabda EB-re felépülő rendezvénycsarnoknak is.

A vasúti összeköttetés a térségben található és fejlődő irodanegyed közvetlen repülőtéri kapcsolatát is biztosíthatja a jövőben, és kapcsolatot adhat a népligeti buszpályaudvar felé is.

A Budapest Fejlesztési Központ, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő és a MÁV együttműködésében kialakított műszaki tartalom szerint a Népligetnél két középperonnal tervezik az új megállót, ami lehetővé teszi, hogy a Déli Körvasúton a nyugati agglomerációból érkező, Kelenföld – Nádorkert – Közvágóhíd érintésével közlekedő elővárosi vonatok megállhassanak Népligetnél és innen a jövőben, a menetrendtől függően három irányba is továbbhaladhassanak:

Kőbánya-Kispest felé a 100a ceglédi vasútvonalra és ennek tervezett új leágazásán a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre; a Keleti pályaudvarra az 1. számú vasútvonalon; Kőbánya felső felé és onnan akár a 80a vasútvonalra Pécel-Hatvan felé, akár a külső körvasúton Újpalota és az északi összekötő hídon Piliscsaba felé.

Az új megálló az elővárosi vonatokon túl a Déli Körvasúton közlekedő távolsági vonatok számára is biztosítja majd a megállás lehetőségét, a jövőben kialakítandó menetrendi koncepció függvényében.

Az új Népliget megálló kapcsolódni fog az M3 metró Ecseri úti állomásához, melynek a vasúti megállóhoz közelebb eső végén, a 3-as villamos megállója mellett új liftes kijáratot épít a BKV.

Az új metrókijárat – illetve az Üllői út – Ecseri úti csomópont – és a vasúti megálló között közvetlen nyomvonalon fedett gyalogos útvonalat terveznek, a Fővárossal és a 10. kerülettel együttműködésben – írja Vitézy Dávid a Facebook oldalán.

Kiemelt kép: Elővárosi szerelvény a váci vasútállomáson – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu