Ha nem történik intézkedés, a következő napokban megduplázódhat a halottak száma – mondta Rusfai Miklós virológus, közben csütörtökre már 950 új fertőzöttet regisztráltak, 29-en pedig meghaltak a vírus miatt.

Rengeteg új fertőzött van

950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 29 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1052 főre emelkedett, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő. Az aktív fertőzöttek 33%-a, az elhunytak 43%-a, a gyógyultak 31%-a budapesti. 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen.

Két hét alatt visszafordítható lenne a fertőzés terjedése

Rusvai Miklós a második hullám tetőzését november végére, december elejére teszi, ha a kormány nem hoz szigorító intézkedéseket addig. Szerinte egy olyan zárlattal, ami tavasszal volt, két hét alatt leszálló ágba fordulna a járvány.

Novemberre 40 ezer fertőzöttel számol a kormány

November elejére már 40 ezer aktív koronavírus fertőzött is lehet – derült ki az RTL Híradó birtokába jutott kormányzati dokumentumból.

Megduplázódhat a halottak száma

Rusvai Miklós az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy ha nem történnek újabb intézkedések, a jelen helyzet azt vetíti előre, hogy a következő napokban, hetekben megduplázódhat a halottak, a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban kezeltek száma.

Zárlatra lenne szükség

A virológus meglátása szerint, ha csak az egészségügyi szempontokat nézzük, akkor ugyanolyan zárlatra lenne szükség, mint tavasszal volt, ezzel az intézkedéssel ugyanis a járvány két hét alatt leszállóágba fordulna.

Más szempontok

Hozzátette azt is, hogy egy ország vezetésének viszont más szempontokat is figyelembe kell vennie: az egészségügyi mellett a gazdasági szempontokat, valamint a lakosság pszichológiai tűrőképességét.

Három forgatókönyv

A virológus szerint a második hullám megállítására három forgatókönyv van: elsőként a nyájimmunitás megszületését említette, második forgatókönyv lehet, hogy egészen az oltóanyagig elhúzódik a járvány, a harmadik pedig az, hogy jön egy kedvező időjárás, aminek lehet egy járványfékező hatása. Mint mondta, már a száraz hideg is segítene a járvány megfékezésében.

1 millió felett az áldozatok száma

A világon 38 441 934 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 091 439, a gyógyultaké pedig 26 596 369 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök kora reggeli adatai szerint.

Influenza elleni oltás

Ezen a héten minden háziorvosi praxisba megérkezik az influenza elleni védőoltás – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozó betegeket, hogy éljenek az ingyenes védőoltás lehetőségével. A védőoltás legkésőbb október 20-ig minden praxisban ott lesz, de van olyan praxis, ahol már megkezdték az oltás beadását – tette hozzá.

Kiemelt kép forrása: MTI/Árvai Károly