Szeptember közepén egy csütörtöki este Orbán Viktor a 12. kerületi Cinege utcai házának konyhájában ücsörgött, amikor hirtelen megcsörrent a mobilja. Felvette és megszólalt az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump: Hi Viktor! Ma kiderült, hogy a volt magyar nagykövet éppen a felmondólevelét adta át az elnöknek a Fehér Házban, Trupmnak pedig eszébe jutott, hogy spontán rá kellene csörrenteni a magyar miniszterelnökre.

Elkotyogott mindent a volt nagykövet

Az Egyesült Államok távozó magyarországi nagykövete, David Cornstein a Népszavában a magyar és amerikai diplomáciai kapcsolatokat értékelte, és elmondta, hogyan zajlott a lemondása.

Trupmnál volt a nagykövet

Cornstein hangsúlyozta, hogy milyen erős a diplomáciai kötelék az Egyesül Államok és Magyarország között, mindezt azzal illusztrálta, hogy amikor Trumpnál felmondott, együtt hívták fel a magyar miniszterelnököt:

Hívjuk fel!

“Néhány hete az Ovális Irodában adtam át a lemondólevelemet az elnöknek, aki beszélgetés közben egyszer csak azt mondta, hívjuk föl Viktort!

Otthon a konyhában volt Orbán Viktor

Kiderült, hogy a miniszterelnök éppen a konyhájában volt. Ilyen dolgok nem szoktak csak úgy megtörténni az államok vezetői között” – mondta a lapnak és hozzátette, hogy azt üzeni az utódjának, mennyivel jobb a helyzet, mint amikor ideérkezett. 

Hívta az Egyesült Államok elnöke

Szeptemberben Orbán Viktor is beszámolt a rádióban az amerikai elnök meglepő hívásáról. Ez írta erről a Magyar Nemzet: csütörtök este éppen a konyhában volt, amikor felhívta Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke.

Kollegiális a politika

Hosszabban beszéltek a járványügyi védekezésről, az elnökválasztásról és még számos amerikai–magyar együttműködési kérdésről. Mint mondta, a „mai politika kollegiális, beszélünk egymással, akár kisebb társaságban is, nemcsak a nagykövetek vagy jegyzékváltás útján”.

Szoros viszony

Orbán Viktor elmondása szerint az amerikai elnök kifejezetten szoros, majdnem baráti viszonyt ápol a kelet-európai országok vezetőivel. „Ugyanígy vagyunk a német kancellárral is” – mondta Orbán Viktor, aki megemlítette azt is, szurkol Donald Trump újraválasztásáért, mert amit az elnök csinál, az jó ennek a térségnek.

Kiderült minden

Kiderült tehát, hogy mi történhetett a politikai nyilatkozatok mögött: Trumpnak éppen jókedve volt, amikor bement hozzá a távozó nagykövet és eszébe jutott a magyar miniszterelnök. Szólt a titkárnőjének, hogy hívja Viktor Orbán mobilját.

Hi Viktor!

Mivel a washingtoni idő mögöttünk jár, az ottani délután háromkor itt este kilenc van, egy csendesebb napon a miniszterelnök már hazaért. Olvasgat, beszélget a feleségével, esetleg egy kis kolbászt falatozgat a konyhában ücsörögve, aztán megcsörren a telefon és megszól Trump: Hi Viktor, How are you?

Kiemelt kép: Donald Trump és Orbán Viktor – BPK-montázs