Nem sok köze van az otthoni mikrónkhoz: a mikrohullámú, más néven “mikrós” internet egy vezeték nélküli távközlési forma. Ráadásul egy rendkívül korszerű megoldás, mely méltó versenytársa a mobil és vezetékes internetnek is. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat róla.

Így működik valójában a mikrohullámú internet

Kétféle hálózat létezik: az, amelyikhez vezeték szükséges, és az, amelyikhez nem. A vezeték nélküli, rádiós internet az elektromágneses és mikrohullámokon alapul. Így működik a Datatrans vezeték nélküli internetszolgáltatása is.

Egy ilyen internetnél egy irányított mikrohullámú antenna segítségével teremt számítógépünk kapcsolatot egy adótoronnyal. Az adótornyok hálózata egy központi helyre fut, a bázisállomásra. Szétszórt elhelyezkedésük révén így még az elszigetelten fekvőbb helyekig is elérhet az internet. Mindössze egy gerinchálózat szükséges hozzá. A kisebb településeken és a sűrűn lakott városrészeken egyaránt jól használható technológia.

Kérdések és tévhitek a rádiós internetről

  1. “A mikrohullám árt az egészségünknek.” Még annyira sem, mint a mobiltelefonunk kisugárzása! Sőt: ha igazán őszinték akarunk lenni, a fejünk mellé emelt mobiltelefon teljesítményének csak 1/10, vagy épp 1/20-ad része az antennák teljesítménye. 
  1. Az időjárás árthat a vezeték nélküli internetszolgáltatásnak? Ahhoz nagyon extrémen kell tombolnia kint az elemeknek (orkán erejű szél, vastagon az antennára tapadó hó), hogy az hatással legyen a vételre. Esős, ködös, nyirkos időben is megbízható a vezeték nélküli internetszolgáltatás.
  1. “Csak a vállalkozásoknak lehet hasznos.” Az igaz, hogy nekik különösen, mivel akár nagyobb sávszélesség is biztosítható nekik, az egyedi igények szerint. Ám lakossági célokra is nagyon hasznos lehet, mivel számos egyéb szolgáltatással összekapcsolható.
  1. Mire lehet elég 20 Mbps sávszélesség? Több mindenre, mint hinnéd! Ha otthoni internetkapcsolatra van szükséged, ahhoz tökéletes: filmet nézni, zenét hallgatni, konferenciákon részt venni is lehet ennyi internettel. Ugyanis a nagyobb sávszélesség, azaz sebesség automatikusan nem jár együtt jobb internettel. A minőség alapvetően a szolgáltatás függvénye.
  1. “Megzavarhatják egymást az ügyfelek, ha egy eszközre többen csatlakoznak.” A legkevésbé sem, ugyanis számos klienst képes kiszolgálni egyszerre egy vevőeszköz.

Kinek éri meg a leginkább egy helyi, vezeték nélküli szolgáltatót választani?

Azoknak, akikhez másképp nem érne el az internet, a lakóhelyük/telephelyük területi adottságai miatt. A Datatrans szakemberei egy díjmentes helyszíni felmérés során ellenőrzik, van-e tiszta optikai rálátás a lakóhelyed/céged területétől a szolgáltatópontig. Az optikai betápjuk, mely a központjuktól független, azonban annyira stabil, hogy ritkán tapasztalhatóak használatakor hibák. 

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: datatrans.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.