Jó magaviselet miatt pár nap múlva szabadulhatna a lúgos orvos, az a férfi, aki maró lúggal leöntötte volt barátnőjének intim testrészét. Erika nem szülhet gyermeket, súlyosan deformálódott a testrésze. A férfi ügyében pénteken ült össze a bíróság, hogy eldöntsék, kiszabadulhat-e vagy sem. Közben Erika az áldozatvédelem intézményét sürgeti, szerinte senki sem védi meg őt a kiszabadult tettestől.

Aljas támadás 

A nagy visszhangot kiváltó eset 2013 március 12-én történt. Bene Krisztián, a Budai Irgalmasrendi Kórház akkori főigazgatója megtámadta korábbi barátnőjét, Renner Erikát, amiért a nő szakított vele. Betört a lakásába, megkötözte, majd intim testrészét és annak környékét lúggal locsolta le. A férfit összesen hatszor ítélték el, mivel a büntetőügy rengeteg furcsaságot hordozott magában. Végül 2018-ban 11 évet kapott jogerősen, s örökre eltiltották az orvoslástól. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Pár nap múlva szabadulhatna

Döbbenetes, de a tettes jó magaviselet esetén akár 7,5 év után szabadulhat, amelyből lejön az előzetes letartóztatásban töltött 19 hónapja is, így legkorábban 2024. március 28-án jöhetne ki a börtönből.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem engedik ki

Ma, pénteken ült össze a Fővárosi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja, hogy meghallgassa B. Krisztiánt és döntsenek arról, hogy kiszabadulhat-e kedvezménnyel a rácsok mögül, vagy a fennmaradó büntetését is le kell töltenie. Friss információ: nem bocsátotta feltételes szabadságra a lúgos orvosként ismertté váló férfit a bíróság.

Nem jogerős

Alapos mérlegelése után úgy ítélték meg, hogy az elítélt a törvényi előfeltételeknek nem felel meg, a büntetési célok maradéktalan érvényesülése érdekében jelenleg nem bocsátható feltételes szabadságra. A végzést az ügyészség tudomásul vette, az elítélt és védője fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős – írja a Blikk.

Nem alszik az áldozat

Renner Erika napok óta nem alszik. Nyolc évig járt szakemberekhez, hogy képes legyen feldolgozni a traumát, ami sikeres volt. “Ezzel már megtanultam együtt élni és kezelni, a „rendszerabúzussal” viszont nem. Nem az a problémám, hogy egy bűnözőt szabadlábra helyeznek és próbára teszik, hogy be tud-e illeszkedni a társadalomba. Ehhez joga van. A problémám, hogy nincs mögötte egy áldozatvédelmi rendszer.” – mondta Erika, majd hozzátette:

Semmit sem tesz az állam az áldozatokért

“Engem az érdekel, hogy a rendszer mit tesz értem azért, hogy biztonságban érezhessem magam. Jelenleg semmit, ez a mai helyzet. De annyira régóta ebben élek már, nem fogok félelemben élni! – mondta határozottan. 

Elengedik az áldozat kezét

Erika nonszensznek tartja, hogy hivatalosan négy héttel a férfi szabadulás előtt kaphat erről egy értesítést. Ha pedig majd esetleg megjelenik az otthonánál, hívhatja a rendőröket. Szerinte egy átfogó rendszerre lenne szükség, melyben a bántalmazó elítélése után sem engedik el az áldozat kezét.

Nem lehet több gyermeke

A korábbi tárgyalásokon a szakértő vélemények alapján Renner Erika másod, illetve harmadfokú égéséi sérüléseket szenvedett, emelett pedig a legalapvetőbb fizikai szükségleteinek biztosítása is nehézséget, fájdalmat okozott számára, sérüléseinek ápolása ráadásul a mai napig is nagy fájdalommal járnak. Erikának a mai napig folyamatosan szembesülni kell a támadás következményeivel. A támadás következtében újabb gyermeket nem szülhet, nőiessége és intim élete súlyosan sérült.

Megszólalt a miniszter

Idén januárban az Igazságügyi Minisztérium egy olyan szabályozás kidolgozásába kezdett, amely lehetővé teszi, hogy az elkövető feltételes szabadlábra bocsátásába a sértettnek is lehessen beleszólása, illetve lehetőség nyíljon arra, hogy az áldozat kezdeményezésére a bíróság elrendelhesse az elkövető távoltartását – jelentette be Tuzson Bence igazságügyi miniszter. Ennek kapcsán Renner Erikát is meghívta a minisztériumba. A politikus azt írta, „teljesen érthető, hogy Renner Erika vagy bárki, aki személy elleni bűncselekmény áldozatává vált, az elkövető szabadulása után fél, és nem érzi magát biztonságban.” Hozzátette: a jogszabályokon keresztül további garanciákkal kell biztosítani, hogy az áldozatnak ne kelljen félnie. A céljuk az, hogy a jog lehetővé tegye az elkövető megbüntetése mellett, az áldozat biztonságérzetének erősítését. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Renner Erika az egyik korábbi tárgyaláson – Fotó: Balogh Zoltán/MTI.