Pénteken közölték a hírt, hogy elhunyt II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg. A királyi pár 28 évvel ezelőtt Budapesten is járt, az útjukat számos fotón és videón örökítették meg. A magyar koronát alaposan megnézték, jót ettek a Gundelben és még a Hortobágyra is leugrottak. A régi fotókat a cikkünk alján lehet megnézni.

Meghalt Fülöp herceg

A Buckingham-palota pénteken közölte, hogy elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje. Fülöp herceget életének századik évében érte a halál a királyi család windsori rezidenciáján. A halálhír bejelentésével nemzeti gyász kezdődött az Egyesült Királyságban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

28 éve voltak Budapesten

A brit uralkodó és férje 1993 májusában tett hivatalos látogatást Budapesten. Egyik első útjuk az Operába vezetett, ahol az eredetileg a Habsburgok számára fenntartott királyi páholyból tekintették meg az előadást. 

Integetés az Opera előtt

II. Erzsébet és Fülöp herceg Budapesten az Operánál 1993-ban – Forrás: Facebook/Magyarország Londoni Nagykövetsége, MTI-archív

A Várba is felmentek

A királynő és a ma elhunyt férje 28 évvel ezelőtti budapesti látogatásuk során bő 50 percet töltött az Országos Széchényi Könyvtárban. A könyvtár 2013-ban találták meg a Történeti Interjúk Tára régi vhs-felvételét az eseményről, ezt alább lehet megnézni.

Itt az egykori videó

Göncz Árpád kalauzolta őket

Tóth Péter, az OSZK sajtósa így emlékezett vissza a 93-as eseményre: “A húszéves képsorokon Karsay Orsolya, a Kézirattár akkori vezetője, Poprády Géza főigazgató és Göncz Árpád köztársasági elnök kalauzolta végig a királynőt a Várban lévő patinás épület termein.

Magyar királyok

A királyi pár a könyvtár megtekintése mellett egy kifejezetten a tiszteletükre összeállított kiállítást nézett meg. A válogatás kiemelkedő darabjai voltak például a Képes Krónika és nyolc Corvina a magyar királyok ábrázolásával.

A magyar rokon

A királyi látogatás alkalmából szintén a könyvtár gyűjteményéből kiállítottak egy 16. századi könyvet is, amely metszeteket tartalmaz, köztük Oxfordról és a királynő kedvencéről, a Windsori-kastélyról is. A kiállítás második része II. Erzsébet magyar származású felmenőjére, Rhédey Claudiára emlékezett, akinek az unokája, Mária hercegné V. György felesége és II. Erzsébet nagyanyja volt.”

Nagy mondás

A királyi pár a Gundelben ebédelt, de a több napos program során ellátogattak kecskemétre és a Hortobágyra is. Állítólag Fülöp herceg a magyar út alatt sütötte el egyik legnagyobb mondását, amikor a magyar konyha legkevésbé sem diétás jellegére utalva így szólt egy brit turistához: „A derékméretéből ítélve nem lehet itt túl régóta.”

Levelet írt Áder János

Ahogy azt korábban megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, Áder János pénteken gyásztáviratot küldött II. Erzsébet brit uralkodónak. Ebben többek között azt írja a köztársasági elnök: “Engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki Felségednek a magyar nép őszinte együttérzését. Ezekben a fájdalmas órákban szívből osztozunk a királyi család és egész országuk gyászában” – írta Áder János. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a magyar nagykövet posztja az 1993-ban készült magyarországi fotókkal

Kiemelt kép: II. Erzsébet és Fülöp herceg Magyarországon megtekintik a koronát – Forrás: Facebook/Magyarország Londoni Nagykövetsége, MTI-archív