Ezer piliscsabai diákot érint a MÁV új menetrendje, a vonatok nem úgy és nem akkor állnak meg az egyetemnél, mint eddig. Nagy a felháborodás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai karán.

Az új menetrend miatt a Budapest Nyugati pu. – Esztergom viszonylatú járatokat nem tudják átszállás nélkül igénybe venni, mert azok az oktatási intézmény megállóhelyénél megállás nélkül haladnak át, ezért a Pázmány Péter Katolikus Egyetem piliscsabai Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának hallgatói azzal a kéréssel fordultak a MÁV-hoz, hogy a május 20-án életbe lépett új menetrendet úgy korrigálják, hogy ismét könnyen elérhető legyen a piliscsabai intézmény.

A hallgatók azt kérik a vasúttársaságtól, hogy az Esztergomból Nyugati pu. felé közlekedő, Pázmáneum megállóhelyen minden óra 07 perckor áthaladó, valamint a Nyugati pu.-ról Esztergomba közlekedő, minden óra 54 perckor áthaladó járatok ismét álljanak meg a Pázmáneum megállóhelyen.

„Karunknak kb. 800 hallgatója, azon felül előadói, és teljes működtető apparátusa közlekedik vonattal, melynek a Budapest Nyugati pu. – Esztergom viszonylatú vonalán Pázmáneum megállóhely vonatkozásában kifejezetten ez az utazóközönség érintett és érdekelt” – írják a petícióban. Közel 1000 ember tanulmányi, oktatási, munkaügyi egzisztenciája van tehát közlekedési tekintetben mindennapi szinten e vonal járataira alapozva.

A beadványt írók hozzáteszik: „Mivel karunkon több szak Budapesten illetve Esztergomban található, számos hallgató kénytelen az előadásokon való részvétel céljából napközben is akár többször, több helyszín közt utazni, ami abból ered, hogy jelen oktatási rendszerben lehetőségünk van választott fő modulunk teljesítése mellett párhuzamosan más típusú specializáció vagy minor képzés végzésére. Továbbá hallgatóink nagy lélekszámban utaznak napi szinten szakmai gyakorlataik színhelyeire az egyetemi oktatással párhuzamban.

Ugyancsak igen sokan nem is Budapestről, hanem csupán azon való átutazással még távolabbi településekről és városokból, nem ritkán eleve többszörös átszállással járnak be naponta az előadásokra, illetve – lévén szó felsőoktatási intézményről – esetenként kötött munkaidőben dolgozó emberek a hallgatók, akik munkaidejükkel összehangolva, percekre kiszámított ütemezés szerint képesek csak részt venni a piliscsabai előadásokon.”

A hallgatók szerint az új menetrend veszélyezteti az egzisztenciájukat, ráadásul az órarenddel is teljesen összeegyeztethetetlen. Bíznak abban, hogy a vasúttársaság meghallgatja őket és visszaállítják a számukra is megfelelő menetrendet.