Hétvége gyermeknap! Az összeállításunkból megtudod, hogy Budapest környékén hol és mikor koncertezik a fészbúkozók nagy része szerint a három legmenőbb gyerekzenekar. Az Alma Együttes, az Apacuka és Ruttkai Bori.

Alma Együttes

Kevés olyan szülő van, aki ne mutogatta volna már el a srácokkal a Nád a házam teteje című nótát. A videóra kattintva elindíthatod a nagy slágert. A családi koncerteken az egyedi stílusú etno zenét játszó együttes improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyerekek, sőt a szülők is aktív részesei és formálói a sok vidámsággal fűszerezett műsornak. Sikerük kulcsa a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a „nevető”,- és „tánc-izmokat” egyaránt megmozgató képességükben rejlik. Nézzük, hogy az Alma Együttes merre lesz a hétvégén:

Szombaton:

11:00 Budapest, Kaszásdűlői Kult. Központ

15:00 Budapest, Vasúttörténeti Park

17:30 Gyál, Városi Gyereknap

Vasárnap:

16:30 Gyömrő, Hankó István Műv. Központ

19:00 Budapest, Bókay-kert

Apacuka Zenekar

A másik óriási kedvenc az Apacuka zenekar. Ők üde színfoltnak számítanak a magyar gyermekzenei palettán. Pálfi Kriszta énekesnő versei, varázslatos hangja és személyisége kicsiket és nagyokat egyaránt elbűvöl. A dalok mondanivalója, az egyedi stílus és a magával ragadó színpadi produkció teszi különlegessé és emlékezetessé az együttest. Kriszta az énekesnő pedagógiai és zenei tanulmányait kihasználva és ötvözve álmodta meg a zenés színpadi produkciót. A kezdetben gitárra írt énekelt versek hamarosan ütőhangszeres kíséretet is kaptak, ami lendületesebbé és színpadképesebbé varázsolta a dalokat és az eladásokat. Nézzük, hol lehet együtt énekelni Krisztával az Épít a mester egy kis házat című dalt.

Szombaton:

11:00 Budapest, Vasúttörténeti Park

14:00 Budapest, Hegyvidék Bevásárlóközpont

17:00 Fót

Vasárnap:

10:30 Érd

14:00 Budapest, Budai II. László Stadion XV. Széchenyi tér 8-10

18:00 Ócsa, Tejbegríz Fesztivál

A Gyereknap-sztori

Magyarországon mai formájában – május utolsó vasárnapján – 1950 óta ünneplik a Gyermeknapot, de a hagyomány ennél is régebbi, 1931-ben kezdődött, és akkoriban egy egész héten át tartott a legkisebbek fesztiválja! Nemzetközi Gyermeknapot világszerte tartanak, bár a legtöbb országban június 1-én köszöntik az apróságokat (ezt a dátumot 1925-ben, a genfi Gyermekjóléti Konferencián jelölték ki). Az első ünnepet 1920-ban rendezték Törökországban, s csak jóval később, 1954-ben tett javaslatot az ENSZ közgyűlése az Egyetemes Gyermeknapra, melynek célja, a világ gyermekeinek testvériségéről történő megemlékezés, a kölcsönös megértés, és a gyermekek jólétéért folytatott szakadatlan küzdelem. Ekkor javasolták a kormányoknak azt is, hogy jelöljék ki az országuk számára leginkább megfelelő dátumot a kicsik köszöntésére!

Ruttkai Bori Bandája

Ruttkai Bori bandája a gyereknapon csak a fővárosban lesz elérhető. A Sárkányjárgány című könyv és lemez, Bori dalszövegei alapján készült. Ezzel a képzeletbeli közlekedési eszközzel járták be a zenebirodalom közeli és távoli tájait, utasaikkal bebarangolták szinte az összes földrészt, sőt még a világűrbe is kirándulást tettek, miközben a Sárkányjárgány számos gyerek és szülő „házi kedvence” lett. Ruttkai Bori Band két helyszínen lesz elérhető a hétvégén:

Szombaton:

16:00 Budapest, Savoya Park , Gyereknap

Vasárnap:

11.00 Budapest, Belvárosi Fesztivál