Módosította a kormány a Göd közigazgatási területén különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló, illetve az egyes víziközmű-beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról szóló korábbi rendeleteit.

Orbán Viktor már aláírta

Már megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely „kiemelten közérdekűvé” nyilvánítja a külön meghatározott ingatlanok (Göd, Sződliget, Vác, Dunakeszi, Sződ) helyszínén a víziközmű-beruházásokat. (Ez a közigazgatási hatósági ügyekre vonatkozó ügyintézési határidők miatt fontos.) A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vác is érintett

Az új rendelet szerint Vácon szennyvíztisztító helyezhető el, a kormány pedig a közigazgatási hatósági ügyekben eljáró hatóságként Budapest Főváros Kormányhivatalát jelölte ki. Az új szabályokat a folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyekben is alkalmazni kell – írja a 24.hu.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Lítium és oldószer a vízben

Korábban a BudaPestkörnyeke.hu hírportálon is megírtuk, hogy egy független szakértői vizsgálat olyan anyagok jelenlétét mutatta ki a gödi kutak vizében, amelyeket a Samsung-gyárban is használnak. Lítiumot és egy N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert talált mutattak ki. A Göd-ÉRT Egyesület által megrendelt vizsgálatok célja a talajvíz minőségének általános jellemzésén túl a gödi akkumulátorgyár vízminőségre gyakorolt hatásainak ellenőrzése volt – írta az Átlátszó.hu. A mintavételre három, egymástól távol lévő kutat jelöltek ki Alsógödön és az Oázis lakóparkban; ezek a kutak a gödi Samsung-gyártól kb. 800–1000 méterre találhatók.

Több büntetés

A katasztrófavédelmi hatóság eddig öt alkalommal büntette meg a céget több mint száz tonna veszélyes anyag többszöri, engedély nélküli tárolása és használata miatt. Büntetést kapott a cég azért is, mert mérgező iszap folyt ki a gyár szennyvízkezelőjében. 

Nem adják ki az eredményeket

A talajvízbe jutott mérgező anyag jelenléte azért is aggasztó, mert Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzéseit végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem adja ki az iparterületen lévő monitoring-kutak vizsgálati adatait. Nagy kérdés, ha minden rendben van, akkor miért nem tudhatják ezt meg a helyiek.

Kiakadt az alpolgármester, a kormányhivatal szerint minden oké

Mint ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Inotay Gergely, korábbi képviselőjelölt, Vác város alpolgármestere korábban azt mondta, úgy tudja, az új szennyvíztisztítót Mészáros Lőrinc cége építi, a Pest Megyei Kormányhivatal szerint pedig nem veszélyes a napi 10 ezer köbméter, vagyis 20 olimpiai úszómedence feltöltéséhez elegendő szennyvízmennyiség, ezért a kormányhivatal nem kért környezeti hatástanulmányt.

Kevés helyi dolgozik a Samsungnál

Inotay Gergely azt is mondta, hogy szerinte a Samsung-gyárban kevés helyi dolgozik, főleg ukrán és koreai vendégmunkások vannak a gyárban. Úgy gondolja, hogy a munkavédelmi előírások ebben az üzemben sokkal lazábbak, mint Koreában a Samsung ottani gyáraiban.

Ipri hó hullhat a környéken

Hozzátette a korábbi jelölt, hogy a Samsung-gyárban napi 20 ezer köbméter szennyvíz termelődik, ennek fele kerül Vácra, egy részét helyben újrahasznosítják, másik részét pedig gőzként a levegőbe engedik, vagyis szerinte a környéken élők nemsokára megtapasztalhatják az ipari hó és az ipari üvegházhatás helyi jelenségeit.

Elutasították a polgármestert is

Göd polgármestere, Balogh Csaba már tavaly októberben kérte a gödi iparterület talaj- és vízvizsgálati dokumentumait. A katasztrófavédelmi hatóság akkor azzal utasította el az adatok kiadását, hogy azok egyrészt a vizsgálatokat végző cég „szellemi tulajdonát” képezik, másrészt az újabb szikkasztótározók ügyében zajló vízjogi engedélyezési eljárások döntést előkészítő iratai, s ezért nem hozhatók nyilvánosságra. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Archív – a gödi Samsung-gyár