Lázár János minisztériuma leült tárgyalni a maxi-Dubaj projektben illetékes kerületi önkormányzattal. A szocialista Horváth Csaba segítséget ígért a Fidesz-kormány embereinek, cserébe azt kéri, hosszabbítsák meg a 4-es metrót.

30 napjuk van a lakóknak elköltözni

Horváth Csaba zuglói szocialista polgármestertől kért segítséget a rákosrendezői egykori vasúti területen lakó bérlők elhelyezéséhez az Építési és Közlekedési Minisztérium. Mindössze harminc napot kaptak a kiköltözésre azok a zuglói családok, akik a leendő maxi-Dubaj területén élnek, miután a MÁV felmondta a határozatlan idejű bérleti szerződésüket. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

30 éve élnek ott

Az érintettek között vannak, akik már három évtizede laknak a vasút szolgálati lakásaiban a Tatai úton, és fogalmuk sincs, hova költözhetnének ilyen rövid idő alatt. A MÁV korábban úgy nyilatkozott: „lehetőségeihez mérten” igyekszik segíteni a családoknak másik bérlemény felajánlásával.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elfogadható megoldás

Az építési tárca és az állami vasúttársaság azt állítja: vállalják, hogy mindenki számára elfogadható megoldást keresnek, a lakóknak több ajánlatot is tesznek. Másik ingatlan és készpénzes kártalanítás is lehetséges – fogalmazott a Népszava. Lázár János korábban megígérte azt is, hogy a tervezési folyamatba bevonják az érintett 14. és a 13. kerületet, valamint a fővárosi önkormányzatot. Ez most elkezdődni látszik.

4-es metró meghosszabbítása

Az első megbeszélésekre a Népszava beszámolója szerint várhatóan néhány hónap múlva keríthetnek sort, míg az építkezés legkorábban a jövő év második felében kezdődhet el. Horváth Csaba átadta akormány embereinek a 4-es metró meghosszabbításáról eddig készült mintegy ezer oldalas dokumentációt, hangsúlyozva, hogy a vonal folytatása mellett ma már sokkal több érv szól, mint 2011-ben, amikor lefújták a projektet. 

Kormányzati negyed

Mint mondta: Azóta felépült a stadion, épülnek a múzeumok a Városligetben és az új kormányzati negyed a Bosnyák tér mögött. A szocialista polgármester érvelése szerint a metró továbbépítése a Rákosrendezőn épülő több tízezer lakás és irodaházak kiszolgálásához is elengedhetetlen. 

Európai források kellenek

A tárca nyitott volt a metróprojekt folytatására, bár azt rögzítették, hogy ennek megvalósítása javarészt uniós forrásból történhet. Horváth Csaba ezenfelül a földalatti Y alakú hosszabbítását is fontosnak tartja, mivel így Rákosrendező mellett Csáktornya városrészt is elérhetővé tennék. A minisztériumi ígéret szerint minderre a tervek véglegesítésekor visszatérnek.

Megtisztítják a terepet

A Rákosrendezőre tervezett „maxi-Dubaj” építési projekttel összefüggésben az építési tárcának egyelőre csak arra van mandátuma, hogy „mindenféle értelemben” megtisztítsák a területet, beleértve az ott élők és a cégek kiköltöztetését és a terület kármentesítését. A lap szerint ez volt a fő témája annak a keddi megbeszélésnek, amelyre Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója meghívta Horváth Csabát.

27 család sorsa bizonytalan

Lázár János minisztériuma a lakók elhelyezéséhez kért segítséget az önkormányzattól. Horváth Csaba pedig ígéretet tett arra, hogy „lehetőségeik szerint” segítik a helyi szociális és bérlakásrendeletben szereplő feltételeket teljesítő lakók elhelyezését. A végső döntést persze a képviselő testület hozza majd meg, és a kerületi lakcím mindenképpen alapfeltétel lesz. Összesen huszonhét családról van szó egyébként, ezeknek a fele azonban jogcím nélkül használja az ingatlant.

Karácsony Gergely hallani sem akar maxi-Dubajról

Ahogy azt korábban megírtuk a maxi-Dubajt mintegy 3 ezer milliárd forintból valósítaná meg az a dubaji befektető, aki a világ legmagasabb felhőkarcolóját is építtette. Az üzletember nemrég azt nyilatkozta, hogy Budapesten épülne fel Európa legmagasabb felhőkarcolója, amely 300 méternél is magasabb lenne. Karácsony Gergely főpolgármester hallani sem akar erről a projektről, szerinte zöldövezetek és megfizethető bérlakások kellenek, nem pedig felhőkarcolók. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere és Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter – BPK-montázs