Site icon BudaPestkörnyéke.hu

Akinek nincs egészségbiztosítása, készüljön: jövőre sokkal többet kell majd fizetnie

Mélyen a zsebükbe kell majd nyúlniuk azoknak 2023-tól, akiknek nem lesz munkaviszonyuk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte, hogy a kormány mennyivel emeli az egészségügyi szolgáltatási járulék díját.

Kinek kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie?

A jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint azoknak, akiknek nincs jogosultsága egészségügyi szolgáltatásra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Ilyen helyzet például akkor áll elő, ha valaki elveszti az állását. A szabály belföldi magánszemélyekre vonatkozik. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Jelentős mértékben emelkedik a járulék összege

Eddig 8400 forintba került az egészségügyi szolgáltatási járulék. Ennek összege 2023-ban már 9600 forint lesz, közölte a NAV szerdán. Egy napra vetítve tehát 320 forintot kell fizetni az eddigi 280 forint helyett.

Akinek van munkája, azt nem érinti a változás

Aki rendelkezik munkaviszonnyal, azoknak nem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie továbbra sem. Így tehát az egyéni és társas vállalkozóknak, a közszolgálatban dolgozóknak sem kell aggódnia, sem pedig azoknak, akiknek a központi költségvetés fizeti meg a járulékát. Ide tartoznak a gyeden vagy gyesen lévő szülők, a diákok, hallgatók és nyugdíjasok is.

Ezek is érdekelhetnek!

Könnyen bajba lehet kerülni

Amennyiben valaki nem fizeti meg ezt a járulékot, akkor könnyen bajba kerülhet. 2020 júliusa óta ugyanis ha valakinek hátraléka meghaladja az aktuális egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor számára fizetőssé válik az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

Bárki ellenőrizheti, hogy van-e érvényes egészsgébiztosítása

Aki rendelkezik ügyfélkapuval, az ellenőrizheti azt, hogy van-e érvényes egészségbiztosítása. Ehhez fel kell keresni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapját.

Érvénytelenné válhat a tajszám

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ebben az esetben érvénytelenítheti a hátralékot felhalmozó személy társadalombiztosítási azonosító jelét, ismertebb nevén tajszámát. A tajszám akkor lesz újra érvényes legkorábban, miután a tartozást befizeti az illető.

Lehet halasztást vagy mérséklést kérni

Azok az állásukat vesztő személyek, akik vagyoni vagy szociális helyzetük miatt nem tudják befizetni a járulékot időben, kérhetnek fizetési kedvezményt a NAV-tól. Az elbírálásától függően ők részletfizetést, fizetési halasztást vagy mérséklést kaphatnak.

Sürgős esetben mindenkit ellátnak

Azoknak sem kell attól tartania, hogy nem látják el őket sürgős esetben, akiknek tartozása van. Ha életmentő beavatkozásról van szó, vagy súlyos, maradandó egészségkárosodás kockázata áll fenn, akkor el fogják látni a beteget az egészségügyről szóló törvény értelmében.

Mi a helyzet a külföldre távozókkal?

Azok, akik külföldre távoznak, például valamelyik másik országban vállalnak munkát, speciális helyzetbe kerülnek. Amennyiben ott egészségügyi szolgáltatási jogosultságot szerez valaki, akkor nem kell itthon is járulékot fizetnie.

Ez azonban csak akkor van így, ha ezt be is jelenti a NAV számára. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Fogászati kezelés – Forrás: Pixabay

Exit mobile version