A hétfői támadás nem az első volt, ami után rendőrök vittek el egy diákot a BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumából. A korábbi kábítószeres ügy után azonban ezúttal sokkal súlyosabb dolog, egy támadás történt. A szülők viszont úgy érzik, hogy nincs biztonságban a gyermekük az intézmény falain belül.

Aggódó édesapa

A hétfőn történtek után az egyik diák édesapja levélben fordult az iskolavezetéshez. Ebből kiderült: a szülők félnek elengedi gyermekeiket a technikumba. Hogy engedjék vissza a gyermekeiket egy olyan iskolába, ahol a gyerekek között megszokott a zaklatás, és ahol a vezetőség mulasztása miatt ilyen szörnyűségek történnek – tette fel a kérdést a Ripost cikke szerint.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ki a felelős?

Az azóta napvilágot látott információk és videók alapján a támadó már hetekkel ezelőtt az elmezavar jeleit mutatta. A felvételen látszik: Bertold többször lefejeli az iskolai szekrényt és fejbe rúgja saját magát. Ráadásul korábban is fenyegetőzött fegyveres támadással. Ezek a tényezők mind közrejátszottak a tragikus végkifejletben. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hol volt a vezetés?

De hol volt az iskola vezetősége és tanári kara? Hogyan lehetséges az, hogy a feljebb felsoroltakat teljesen figyelmen kívül hagyták? A diákok közötti zaklatást, ami ellen az iskolának kötelessége lenne fellépni, vagy a támadó furcsa viselkedését és az eshetőséget, hogy fegyver van nála?

Nagy múltú és sikeres iskola

A Hunfalvy 130 éves múlttal rendelkező iskola, amelyet a névadó Hunfalvy János, a magyar tudományos földrajz megalapítója javaslatára alapított a főváros, és azóta is változatlanul közgazdasági-kereskedelmi képzést nyújt Budán, a Duna partjától néhány méterre. A HVG 2018-as összeállítása szerint Budapest legjobb szakgimnáziuma volt.

Ilyen állapotban van a megkéselt diák

A sértett tanuló 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrség vizsgálja az ügyet, az intézmény igazgatója a tantestületet és a diákokat is iskolagyűlésen tájékoztatta a történtekről. A tanulókkal szükség esetén iskolapszichológus foglalkozik – tudatta az iskola.

A Tourette-szindróma

Az osztálytársát többször megszúró Bertoldról kiderült, hogy Tourette-szindrómás. Tünetei legtöbbször a kívülállók számára is nyilvánvalók: akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások jellemzik ezeket a betegeket. A szakemberek szerint megfelelő kezelés esetén a betegek ezzel együtt is csaknem normális életet élhetnek és kiváló eredményeket érhetnek. Mozart és Napóleon is hasonló betegségben szenvedett.

Kezdeményezték letartóztatását

Az ügyészség letartóztatást indítványozott a gyanúsítottal szemben a bűnismétlés megakadályozásának az elkerülése érdekében.

Nem tett vallomást

A fiatal támadó nem tett vallomást. A nyomozók a táskáját átkutatták, amiben egy kalapácsot és egy ollót is találtak. Ahogy a BudaPestkörnyeke.hu hírportálon is megírtuk, a rendőrök elvittek egy dzsekit, am egy fontos bizonyíték lesz a nyomozás során. Nem kizárt, hogy a támadó diák a dzseki alatt rejtegette a kést, s onnan rántotta elő, amikor rátámadt az osztálytársára.

Az elmegyógyító intézetbe vihetik

A Fővárosi Főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben hajtsa végre.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a Hunfalvy technikum épülete. Fotó: archív.