Nem mindennapi sikert könyvelhet el Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, aki a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás vezetője is egyben. Ennek a kistérségi társulásnak az egészségprogramját valósítja meg a kormányzat az ország többi, 197 járásában. Ezt az egészségügyért felelős államtitkár, Takács Péter bejelentette be a Budakörnyéki Egészségprogram keddi rendezvényén.

Lakosságközeli ellátás

A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás szervezésében, a Budakörnyéki Egészségprogram keretében, a társulás iskoláinak és intézményvezetőinek tartott rendezvényen ismertette a kormányzat egészségügyi terveit Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár. „Mi továbbra is a lakosságközpontú ellátás szervezésében hiszünk. Ez azt jelenti, hogy a járási egészségügyi központokban, legyen az városi kórház vagy szakrendelő – ami éppen a közelben van – ott fogjuk megerősíteni és kiterjeszteni a szakrendelői kapacitást.” – mondta Takács Péter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Takács Péter, egészségügyért felelős államtitkár beszédet mond a Budakörnyeki Egészségprogram rendezvényén

Fotó: BudaPestkörnyeke.hu

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Járási egészségügyi központok megerősítése

Az államtitkár arról is beszélt, hogy amennyiben indokolt, akkor egynapos sebészeti részlegeket is kialakítanak a járási központokban, amelyhez ápolási kapacitás is kapcsolódik majd. Takács Péter elmondta, hogy a kormányzat tervei szerint a járási központokba költöztetik be a háziorvosi ügyeletet, így 0-24-ben mindenki számára lesz elérhető orvosi ellátás. Ide kapcsolódik: “Hahó, Budakeszi és környékiek, gyertek szűrni!” – ingyenes egészségügyi vizsgálóbuszok járják a Budakörnyéki településeket, beutaló és időpontfoglalás nélkül kerülhetsz a legjobb kezekbe

Budakörnyéki Egészségprogram lesz a minta

„A járási egészségügyi központnak lesz a feladata a prevenziós tevékenység  koordinálása is. És hogy hogyan tudjuk ezt elérni? Olyan kiváló gyakorlatokkal, mint amit a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás is megvalósított. Ez a pilot projekt a prevenció, az alapellátás és a szakellátás különböző szintjeit összehangolja és egy láncra fűzi, ezek azok a kiváló gyakorlatok és programok, amelyet országosan is mintaként tudunk kiajánlani. A tervem az, hogy ezt a kiváló gyakorlatot fogjuk 197 járásba kiajánlani, ez mintaként fog szolgálni” – mondta az egészségügyért felelős államtitkár. Témába vág: Életet mentett a szűrőbusz Budakeszin, a gyanútlan férfi nem is tudta mekkora a baj, azonnal mentőt hívtak hozzá

Mintaprogram

A Budakeszi járásban megvalósított egészségügyi ellátás szervezése tehát országos program lesz. A Budakörnyéki Egészségügyi Program kidolgozásában, Budakeszi polgármesterének, Győri Ottiliának a kezdeményezésére többek közt Dr. Pócza Péter, a Budakeszi Egészségügyi Központ vezetője és Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet főigazgatója vett részt.

Lelki függőség

Dr. Pócza Péter, az iskolaigazgatóknak tartott rendezvényen arról beszélt, hogy a fiatalkori dohányzás nemcsak fizikai függőséget, hanem egy lelki függőség is okoz. A Budakeszi Egészségügyi Központ vezetője szerint nagyon fontos felkutatni magát a probléma gyökerét, hogy miért is kezdett egy fiatal dohányozni. A főorvos ezért nagyon fontosnak tartja, hogy a prevenciós programba gyerekpszichológusokat is bevonjanak.

Dr. Pócza Péter, a Budakeszi Egészségügyi Központ vezetője tart előadást

Fotó: BudaPestkörnyeke.hu

Dohányzás Leszokás Támogató Központ

Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a gyógyítás mellett a Korányi kórházban egy Dohányzás Leszokás Támogató Központ is létrejött. A főigazgató szerint nehéz ugyan leszokni a dohányzásról, de támogatással ez könnyebb lehet.

Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet főigazgatója beszél a rendezvényen

Fotó: BudaPestkörnyeke.hu

Telefonos segítség

A programban leszokást támogató szakembereket, háziorvosokat, szakorvosokat és egészségfejlesztőket is bevontak. Működik az éjjel-nappal hívható 06-80-44-20-44-es telefonszám, valamint kifejlesztették a Gond Egy szál se! nevű mobilalkalmazást. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezt se hagyd ki: „Óvatos duhaj vagyok a beköltözés szigorításával” – mondja Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere, aki kismamaként érkezett a városba és településvezető lett belőle

Kiemelt kép: Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár és a Budakeszi környékén működő iskolák igazgatói – Fotó: BudaPestkörnyeke.hu