Ahogy azt elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportál megírta ingyenes egészségügyi szűrésre várják a Budakeszin és környékén élőket a településről-településre járó vizsgálóbuszokban a szakemberek most novemberben. Hétfőn kiderült milyen fontosak az ilyen akciók, ugyanis életet mentettek a szűrőbusz munkatársai. Erről Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere számolt be a közösségi oldalán.

Életmentés a szűrőbuszban

Leparkolt a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbusza Budakeszin, szép sorban érkeztek a páciensek. Amikor a budakeszi férfi belépett a buszba, megmérték a vérnyomását és az ott dolgozók meghökkentek. Olyan magas értéket mutatott a vérnyomásmérő, hogy azonnal mentőt hívtak, ezzel megmentették a férfi életét. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hasznos a szűrés

Az egészségügyi programot a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás kezdeményezte a Nemzeti Népegészségügyi Központnál. A társulás vezetője, Budakeszi polgármestere, Győri Ottilia korábban a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak elmondta: azért is jó, ha valaki elmegy ezekre a vizsgálatokra, mert ha bármilyen problémát felfedeznek nála, akkor már egy konkrét vizsgálati eredménnyel tudja a beteg felkeresni háziorvosát.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Ingyenes szűrőbuszok

A Budakörnyéki Önkormányzati Társulás szervezésében egész novemberben ingyenes egészségügyi vizsgálóbuszok járják a Zsámbéki-medence egyes településeit. A szűrésre bárki jelentkezhet, a helyszíni regisztráció után mindössze a TAJ kártyáját kell csak felmutatni. Ezek a buszok mást is tudnak: Buszos koronavírus-szűrés Budapesten és környékén, közben újabb 107 halálos áldozata van a járványnak

Szűrőbuszok Pátyon

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

A háziorvosokat is bevonták a programba

A programba a társuláshoz tartozó települések háziorvosait is bevonták. Győri Ottilia elmondta: „Az országos átlagnál több budakeszi lakos vette igénybe az ingyenes orvosi szűrővizsgálatokat: pénteken 109-en, szombaton pedig 80-an, a résztvevők többsége 50 év feletti volt, és a kétharmaduk nő.”

Két hölgyet is kórházba küldtek

Budakeszin nem csak a nagyon magas vérnyomással érkező férfit szűrték ki, két nőgyógyászati esetben is kórházba küldték a szűrésre jelentkezőket. Kiderült, sok volt a magas vérnyomással érkező lakos, amely hazánkban népbetegség – közülük 7% nem is tudott a problémáról – írja Győri Ottilia a közösségi oldalán.

Figyelni kell a tünetekre

A magas vérnyomásra általában a fejfájás utalhat, ezért ilyen panaszok esetén érdemes konzultálni a háziorvossal. Jó tanács: a sószegény étrend, sétálás és az elhízás kerülése. A szájüregi vizsgálatok eredményei jobbak lettek az országos átlagnál, ami fogorvosainkat dicséri – tette hozzá Budakeszi polgármestere. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a szűrőbusz pontos menetrendje

  • November 19., péntek: Biatorbágy és Pilisjászfalu
  • November 20., szombat : Biatorbágy és Perbál
  • November 26., péntek: Budajenő és Tinnye
  • November 27., szombat: Nagykovácsi és Herceghalom

Kiemelt kép: Szűrőbuszok Pátyon – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu