4238 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 140 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 beteg, így az elhunytak száma 3097 főre emelkedett. Közben szűrőbusz járja Budapestet és környékét, a koronavírus-teszthez ki sem kell szállni az autóból.

Már 140 ezer koronavírusosról tudnak

A vasárnapi adatok szerint 4238 újabb koronavírus-fertőzöttet azonosítottak az országban, 107 beteg meghalt. Összesen 140 961 ismert koronavírusos van az országban.

A fertőzöttek negyede budapesti

Az aktív fertőzöttek száma 106 265 fő. Az aktív fertőzöttek 24%-a, az elhunytak 26 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 

Szűrőbusz

Az Országos Mentőszolgálat vasárnap szűrőbuszt küld Vácra – írja Facebook-oldalán egy orvos. Bánhidi Péter úgy tudja, hogy a szűrést azok vehetik igénybe TAJ-számuk közlésével, akiknek háziorvosa már elrendelte a vizsgálatát és az még nem történt meg. A szűrőbuszok elindulásáról még pénteken az egészségügyi államtitkár is beszélt – írja a Dunakeszipost.hu

15 percen belül van eredmény

A vizsgálat során először antigén vizsgálat történik, orrból vett minta, azaz nem PCR-teszt), eredmény 15 percen belül – írja Bánhidi Péter.

Újabb teszt

A szűrőbuszhoz érkezőknél előbb tehát gyorstesztet végeznek, és amennyiben pozitív az eredmény, megállapítják a fertőzöttséget. A negatív eredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai – szintén a helyszínen – elvégzik a PCR-tesztet is, amit  laboratórium értékel majd ki.

Nem kell kiszállni az autóból

A helyszín és időpont: 10 és 16 óra között, Vácon a József Attila sétány végén, a tanpályánál, a vár alatt található majd a szűrőbusz. A szűrésre gyalog vagy saját autóval lehet menni, az autóból ki sem kell szállni.

Minden ötödik minta pozitív

Ezeken a szűrőállomásokon antigénalapú gyorsteszttel történik a szűrés, és az egészségügyért felelős államtitkár szerint elmondható, hogy minden ötödik minta pozitív. Ezzel a módszerrel a gyorsabb izoláció is lehetséges – tette hozzá.

Lesznek ilyen buszok

Hogy lesznek ilyen buszok, arról még pénteken az egészségügyi államtitkár is beszélt a III. kerületben. Horváth Ildikó helyszíneket is megjelölt mehetnek.

Itt a szűrőbusz menetrendje

A fővárosban Csepelen a Deák téri parkolóban, Kőbányán az Albertirsai úton, Óbudán a Pók utca Duna felőli végén, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I-es termináljának parkolójában várják a szűrésre érkezőket. Ezen kívül szombattól Pest megyében Cegléden és Vácon is munkába állnak a szűrőbuszok.

Tízszer több a valódi fertőzött

Lisziewicz Julianna immunológus azt mondja, hogy a számításai szerint a napi hivatalos megbetegedések a valós megbetegedéseknek a 10 százalékát jelenthetik csupán, azaz a valóságban sokkal több fertőzött van Magyarországon, mint amennyiről a hatóságok tudnak.

Hatékony oltóanyag

A jelenleg a legígéretesebb vakcinafejlesztés esetében is inkább hónapok kellenek, míg megbízható, többszörösen ellenőrzött és hatékony oltóanyag áll az emberiség rendelkezésére – vélekedett az immunológus.

Májusra lehet oltás

A szakértő örülne, ha heteken belül már lehetne oltani az embereket, de szerinte ma még reálisabb, hogy inkább májusra áll rendelkezésünkre a vakcina.

Kiemelt kép forrása: koronavirus.gov.hu