Ha igaza van Lisziewicz Julianna immunológusnak és az ismert fertőzöttek tízszeresével kell számolni, akkor a mai csaknem 5 ezres hivatalos adatok szerint 50 ezer új fertőzött van Magyarországon. A szakembernek komoly kérdései vannak az oltással kapcsolatban is.

Friss adatok

4836 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 136 723 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2990 főre emelkedett.

Gyógyszer vagy vakcina

Lehet, hogy előbb lesz hatásos antivirális gyógyszer, mint bizonyítottan hatékony vakcina. Mindkét területen jelentős kutatások zajlanak, hisz 48 vakcina tekintetében zajlik klinikai fejlesztés, de több antivirális gyógyszer is fejlesztési stádiumban van – írja az Index.

Tízszer több a valódi fertőzött

Lisziewicz Julianna immunológus azt mondja, hogy a számításai szerint a napi hivatalos megbetegedések a valós megbetegedéseknek a 10 százalékát jelenthetik csupán, azaz a valóságban sokkal több fertőzött van Magyarországon, mint amennyiről a hatóságok tudnak.

Óvatosan a vakcinával

A szakember a vakcinák hatékonyságával kapcsolatban óvatosságra intett, mivel eddig mindössze egy független amerikai szakmai intézmény sajtóközleménye áll rendelkezésre, amely optimizmusra adhat okot.

Mellékhatások

Felelős szakember azonban nem mondhatja tiszta lelkiismerettel, hogy nagyon rövid időn belül rendelkezésre áll egy hatékony, mellékhatásoktól kellőképpen mentes oltóanyag a koronavírus ellen.

Több kérdés

Számtalan kérdés még nincs hitelesen megválaszolva, ilyen az például, hogy az oltás hatására mennyi idő alatt alakul ki és a mennyi ideig áll rendelkezésre a vírussal szembeni az immunitás.

Hatékony oltóanyag

A jelenleg a legígéretesebb vakcinafejlesztés esetében is inkább hónapok kellenek, míg megbízható, többszörösen ellenőrzött és hatékony oltóanyag áll az emberiség rendelkezésére – vélekedett az immunológus.

Májusra lehet oltás

A szakértő örülne, ha heteken belül már lehetne oltani az embereket, de szerinte ma még reálisabb, hogy inkább májusra áll rendelkezésünkre a vakcina.

Mutálódhat a vírus

Lisziewicz Julianna arról is beszélt, hogy a vakcina engedélyeztetése nem jelenti azt, hogy azonnal véget ér a világjárvány, mivel a tömeges oltás és a védettség kialakulása is időbe telik, illetve egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mi történik akkor, ha mutálódik a vírus, ez esetben ugyanis újabb vakcinát kell fejleszteni.

Kiemelt kép forrása: MTI