Legalább 20 várandós nő szorul oxigénre, négy kismama pedig lélegeztetőgépen van a budapesti Semmelweis Egyetemen. Két esetben biztosan elvégeztek császármetszést az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, hogy mentsék a kicsi és az anya életét.

Kismamák is kórházba kerültek

Legalább 20 koronavírussal fertőzött várandós nő kap oxigént, és legalább négyen vannak lélegeztetőgépen a Semmelweis Egyetemen. Két anya esetén pedig császármetészést hajtottak végre a nőgyógyászati klinikán, hogy megmentsék a magzat és az anya életét – mondta az ATV híradójának a megrázó hírt Falus Ferenc.

Üllői úton ápolják a kismamákat

A korábbi országos tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az átcsoportosítások után úgy döntöttek, hogy az Üllői Úti Klinikán koronavírus-fertőzött kismamákat. A szakértő szerint az új vírusvariánsok jobban támadják a várandós nőket is, mint az eredeti vuhani vírusvariáns. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi programajánlat Budapestről és környékéről, folyamatosan frissülő tartalommal. Ne maradj le te sem a legjobb helyekről, eseményekről. A részletekért kattints ide!

Védeni kell a kismamákat is

“Akkor, amikor már 17 ezer ember esett a járvány áldozatául, nagyon fontos lenne a kismamák védelme és beoltása” – emelte ki Falus Ferenc.

Izraelt hozta fel példának

A volt országos tisztifőorvos ezután Izraelt hozta fel példának, ahol a második és harmadik trimeszterben lévő kismamákat és a szoptatós anyákat beoltják a Pfizer vakcinájával.

69 nap után hagyta ott a kórházat egy kismama

Amint arról a BudaPestkörnyéke.hu híroldal is beszámolt, 69 nap után hazamehetett a kórházból az a Semmelweis Egyetem klinikán kezelt 34 éves kismama, akinél tavaly novemberben diagnosztizálták a koronavírust, de a betegség szövődményei miatt császármetszést kellett nála végrehajtani a 34. héten.

40 napig volt mélyaltatásban

Szilvia a szülése előtt nem sokkal kapta el a covidfertőzést, egész pontosan november 11-én, állapota azonban súlyosbodott, így november 15-én a hatvani kórházból átkerült a Semmelweis Egyetem klinikájára. Mivel a betegség súlyos tüdőgyulladást okozott nála, ami a magzat életét is veszélyeztette az oxigénhiányos állapot miatt, ezért a nőn császármetszést hajtottak végre.

Kétszer is lélegeztetőgépre rakták

A sikeres császármetszés után a beteg állapota javult, így 5 nappal később le lehetett állítani a gépi lélegeztetést. Ugyanakkor a tüdejének kiújuló funkciózavara miatt egy nappal később ismét lélegeztetőgépre tették, a globális légzészavarát viszont nem sikerült stabilizálni.

Műtüdőt kapott

A Semmelweis Egyetem klinikáján ekkor, november 21-én műtüdőre tették Szilviát, aki így egy gép segítségével tudott levegőhöz jutni. Ennek a terápiának köszönhetően sikerült stabilizálni a nő állapotát, majd fokozatosan megvonták tőle a gépi lélegeztetést. Ezt követően folyamatosan javulni kezdett a nő állapota, míg január 8-án már egyáltalán nem volt szüksége gépi lélegeztetésre Szilviának.

Ez volt az első sikeres műtüdős kezelés

Szilvia összesen 69 napot töltött intenzív kezelés alatt. A gyógyulása pedig nemzetközi színtéren is nagy siker, ugyanis az egyetem szerint ez volt Közép-Európában az első sikeres „műtüdő kezelés” a koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelése során. A kis Napsugár egyébként, aki császármetszéssel született, már január közepe óta otthon van, apukája és nagyszülei vigyáznak rá. A sikeres beavatkozásnak köszönhetően pedig édesanyja is magához szoríthatta kislányát, akit ő nevezett el Napsugárnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás Klinikája – Forrás: Semmelweis Egyetem