Megérkezett az első idei hó, alig 5 cm hullott Budapest környékén, mégis szinte teljesen leállt a közlekedés. Késtek a vonatok, buszok, nem takarították az utakat, rengeteg baleset történt. A hó okozta bajokról mindenkinek van véleménye.

Hétfőn leesett az idei első hó Budapesten és környékén. A meteorológiai szolgálat napokkal korábban jelezte, már múlt csütörtökön mi is megírtuk, hogy lehülés lesz, csapadék érkezik hó formájában. 3-5 cm hullott, mégis gyakorlatilag teljesen lebénult a vonatközlekedés. A monori vonatokat konkrétan törölték a hétfői menetrendből a havazás miatt, de mindenfelé nagy késések voltak.

A politikusok is megszólaltak

„A MÁV-nak válaszokat kell adnia, hogyan okozhat ekkora problémát alig 5 cm-es hó” – mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hétfő este az ATV-ben.

A fővárosban is problémát okozott a hóesés. Karácsony Gergely, főpolgármester azt posztolta ezzel kapcsolatban: „Elfogadhatatlan, hogy a hóesés lebénítsa a várost, küzd is a BKK és az FKF, hogy minél gyorsabban helyreálljon a rend.”– írta.

A tanári órabérek ötszöröséért sem találni hómunkást

A fővárosban hiányoztak a hóeltakarító munkások, egy posztoló szerint azért, mert óránként a délelőtti műszakban nettó csak 5400 forintot fizetnek. Erre egy pedagógus azt írta, hogy egy tanár átlagos órabére alig 1300 forint. Mások úgy válaszoltak, hogy mindkettő kevés, valaki pedig még óránként 20 ezerért sem lapátolna másnak havat.

Állítsák le az autóforgalmat!

A Facebook népe olyan erős megjegyzéseket is elejtett, hogy hóesés idején le kellene állítani az autóforgalmat, és csak a buszokat engedné a hozzászóló közlekedni. Erre mások úgy válaszoltak, hogy hókotrás nélkül a buszok sem tudnak sehová sem menni a hegyvidéki területeken.

Többen írták, hogy nyárigumis autósok pörögtek előttük a síkos agglomerációs utakon a reggeli órákban, mások a rutintalan, motorféket nem ismerő autósokat anyázták.

Elkényelmesedett ország

Egy olvasónk összefoglalja: „Itt mindenből katasztrófa, kár keletkezik, legyen eső vagy szárazság hó vagy szél. Elkényelmesedett az ország, türelmetlenek az emberek, akik azon csodálkoznak, hogy télen hideg van esik a hó, nyáron meg nagy a meleg. Hát igen, ez már régóta így van, sőt emlékszem mikor gyerek voltam édesapám 15-20 percig ásta ki a Ladát a hó alól pedig magasabb volt a hófal mint az autó, de mindenhová eljutottunk.” – írja.

25%-al több autó van az utakon

A mai hóhelyzetben kijött egy friss statisztikai adat az autók számának növekedéséről. Az imént idézett, nosztalgiázó olvasónk a Ladák idejében egész biztosan sokkal kevesebb gépjármű között közlekedett egykor. A friss adatok szerint csak októberben 25%-al több új autót adtak el Magyarországon, mint egy évvel korábban.

Ez egyben azt is jelentette, hogy az év első tizenegy hónapjában 141 769 új gépkocsit adtak el, ami 11,7 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete.

Novemberben egyébként a legtöbb autót a Ford adta el, szám szerint 1827 darabot. A lista második helyén a Suzuki áll 1669 darab eladott új személyautóval, őket követti a Dacia, a Skoda és a Volkswagen – írja a Portfolio.hu

A főváros és az agglomeráció amúgy is túlterhelt úthálózatán tehát évről-évre egyre több autó közlekedik. A több autó, több veszélyhelyzetet is jelent, különösen ilyenkor télen, amikor leesik az első hó mindenki meglepetésére.

Kiemelt kép: illusztráció