A kánikula közeledtével ismét a vízhiány réme fenyegeti azokat az agglomerációs településeket, amelyek tavaly már megtapasztalhatták, milyen az, amikor kiszárad a csap, nem lehet fürdeni, mosogatni. Nagykovácsi lakóit már riadóztatták, a helyi vízmű belengette a vízkorlátozás rémét.

Vízhiány fenyeget

Nagykovácsi polgármestere, Kiszelné Mohos Katalin nem sokkal cikkünk megjelenése előtt arról posztolt a hivatalos oldalán, hogy ismét vízhiány lehet a településen és mindenkit arra kérnek, hogy fontolja meg, mennyi vizet használ. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Senki ne töltsön most medencét

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) arról tájékoztatta a polgármestert, hogy a vízhiány kialakulásának érdekében mindenki törekedjen az ivóvíz takarékos felhasználására. Ne töltsenek medencéket, mert még egy felfújható gyermekmedencében is bőven elfér 1-2 köbméter víz, a merev falú medencékbe pedig ennél jóval több fér.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ne locsoljanak csapvízzel

Azt is kéri a vízszolgáltató, hogy ne mossanak autót és csökkentsék a növényzet locsolására felhasznált ivóvíz mennyiséget, sőt lehetőség szerint csak összegyűjtött csapadékvizet használjanak a kertben.

Vízkorlátozás lehet

A polgármester leszögezi: „Az ivóvízfogyasztás további növekedése esetén, a folyamatos ivóvízszolgáltatás minden felhasználó számára történő biztosítása érdekében a DMRV vízkorlátozás elrendelését fogja kezdeményezni.”

Egymás után ürültek ki a tartályok

Kiszelné Mohos Katalin posztja alatt valaki már azt írja: „Kezdődik” – utalva a tavalyi esetre, amikor a kánikulában egymás után ürültek ki a települési víztartályok és sok helyen elfogyott a víz.

Kiszáradtak a csapok

Napokig nem volt víz Solymáron, Budakalász, Nagykovácsi és Szentendre egyes részein, de a pesti oldalon is voltak olyan települések, ahol nem volt elegendő víz és napokra kiszáradtak a csapok az otthonokban.

Beleállt a képviselő

A térség országgyűlési képviselője, Menczer Tamás katasztrófahelyzetnek minősítette a történteket és válságstábot hívott össze a településen, majd felszólította akkor a szolgáltatót, a DMRV-t, hogy tegyen meg mindent, a vízhiány elhárítása érdekében. A képviselő azt kérte tavaly a solymáriaktól, hogy akinél van víz, keveset használjon, hogy fel lehessen tölteni a tározókat és jusson azoknak is, akiknél szárazak a csapok. Ide kapcsolódik: Katasztrófahelyzet: A drámai vízhiány miatt válságstábot hívott össze Menczer Tamás országgyűlési képviselő Solymáron

A vízpazarlás nem büntethető

Szentendre magasabban fekvő területein sem volt víz, a helyiek csak lajtos kocsiból jutottak vízhez. A polgármester másodfokú vízkorlátozást rendelt el és szépen kérte a helyieket, hogy tartsák be a rendeletet. Ennél többet nem is nagyon tehetett, mert alig szankcionálható az, aki nem tartja be a vízkorlátozást. Ez egy év alatt sem változott, a Parlamentben szóba sem került olyan törvény, amely szigorította volna a vízpazarlók szankcionálását.

Bevetették a honvédséget

Tavaly a budai agglomeráció egyes településein a honvédséget kellett bevetni, hogy a tározókat feltöltsék vízzel és a lakóépületekben ismét legyen ivóvíz, az emberek tudjanak főzni, mosni, mosogatni és fürdeni. Meglátjuk mennyire ismétlődik meg idén a tavalyi válságos helyzet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vízhiány Solymáron 2022-ben – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu