Nagyon súlyos vízhiány alakult ki a budai agglomerációban, Solymáron. Háromezer embert érint a probléma, a nap nagy részében egyáltalán nem folyik víz a csapokból. A térség országgyűlési képviselője, Menczer Tamás katasztrófahelyzetnek minősítette a történteket és válságstábot hívott össze a településen, majd felszólította a szolgáltatót, a DMRV-t, hogy tegyen meg mindent, a vízhiány elhárítása érdekében. A képviselő azt kéri a solymáriaktól, hogy akinél van víz, keveset használjon, hogy fel lehessen tölteni a tározókat és jusson azoknak is, akiknél most szárazak a csapok. Közben csütörtökön Budakalászon is 1. fokú vízkorlátozást rendelt el az önkormányzat.

Vízhiány Solymáron

Nagy a baj Solymáron, háromezer háztartásban egyáltalán nincs ivóvíz, kedd óta ingadozik a nyomás, több helyen kiszáradtak a csapok. Már kedden vízkorlátozást rendelt el az önkormányzat, azóta lajtkocsik járják a települést. Az önkormányzat szerint főleg a magasabban fekvő utcákban nincs vezetékes víz. A Duna Menti Regionális Vízmű arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Csak a szükséges mennyiséget használják

A térség országgyűlési képviselője, Menczer Tamás válságstábot állított fel csütörtökön Solymáron. Cikkünk megjelenése előtt nem sokkal a Katasztrófavédelem munkatársai is megérkeztek a településre. A képviselő ezt írta a közösségi oldalán: „Beszéltem Gulyás Gergely miniszter úrral, Rétvári Bencével, a Belügyminisztérium államtitkárával és Góra Zoltán tábornokkal, a Katasztrófavédelem vezetőjével. Mindent meg fogok tenni a helyzet enyhítéséért. Ezúton is azt kérem azoktól a solymáriaktól, akiknél van víz, csak a szükséges mennyiséget használják, ezzel segíthetnek a bajban lévőkön.”

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Túl sokan nyitották meg a csapot

Az országgyűlési képviselő nem sokkal a cikkünk megjelenése előtt rendkívüli sajtótájékoztatót is tartott Solymáron. Elmondta: a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás.

Katasztrófahelyzet

A képviselő, aki egyben a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára is, a helyszínen katasztrófahelyzetnek nevezte a vízhiányt. Bejelentette azt is, hogy a probléma kezelésére csütörtök reggel helyi operatív törzset alapítottak.

Lajtkocsik mentek Solymárra

Azt is mondta Menczer Tamás, hogy a szerdai hatról, tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két 7 köbméteres és két 5 köbméteres autó biztosítja a vízellátást, továbbá két vízszállító autó úton van a településre.

Folyamatos a lajtkocsik újratöltése

Ma két újabb lajtkocsit helyezett ki a DMRV Solymáron, az egyik a Barlang utca- Ásvány utca saroknál, a másik a Katona J. utca – Hársfa utca saroknál található. Jelenleg a lajtos autó a Hutweide területén oszt ivóvizet, azt követően a Kerekhegyre hajt át. A kihelyezett lajtok újratöltése folyamatosan történik.

Vízvételi pontok Solymáron

  1. Berzsenyi u. – Kölcsey u. sarok
  2. Budai Nagy Antal u. – Kisfaludy u. sarok
  3. Mészégető u. – Méhes utca sarok
  4. Barlang utca – Ásvány utca sarok
  5. Katona J. u. – Hársfa u. sarok
  6. Vörörmarty u. 47.

Vízkorlátozás Budakalászon

A vízhiány sajnos nem újdonság Budapest környékén. Tavaly több településen száradtak ki részlegesen vagy teljesen a csapok. Közben egyre több helyen rendelnek el vízkorlátozást. Mai hír, hogy a Solymárhoz közeli Budakalászon 1. fokú vízkorlátozást rendelt el a DMRV javaslatára az önkormányzat. Ez azt jelenti, hogy 8-21 óra között tilos locsolni és egész nap tilos slaggal autót mosni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt van Menczer Tamás sajtótájékoztatója

Kiemelt kép: Menczer Tamás, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) – BPK-montázs