Egy idő után elérkezik a pillanat, amikor a kedvenc szobanövényünket át kell ültetni. Nem mindegy azonban, hogy ezt miképp tesszük meg. Sok olyan hibát tudunk véteni a feladat során, ami aztán bajhoz vezethet, ilyen például a cserép méretének vagy éppen a megfelelő földnek a kiválasztása.

Másik fontos szempont, amit figyelembe kell venni, az az idő, hiszen télen például nem túl előnyös megbolygatni a növényeket. Ha ez mind megvan, akkor már csak figyelni kell rájuk.

De vajon hogyan nevelhetjük jól az apró növényeinket? Ebben a cikkben erre a kérdésre adjuk meg a választ.

Nem annyira egyszerű, mint gondolnánk

Talán egyszerű feladatnak tűnhet egy apró szobanövény átültetése, de sokan nem gondolnak bele abba, hogy egy hiba, és a növény elpusztul. A Tropical Home home made szobanövényei tényleg annyira kicsik, hogy azokra fokozottan ügyelni kell. Bár ezek a megfelelő földbe kerülnek, ha nem rakjuk őket jó helyre, ha nem kapnak elég napfényt, esetleg nem locsoljuk őket rendszeresen, akkor az végzetes is lehet.

A cserép kapcsán nem mindegy, hogy annak milyen vízelvezető lyukak vannak az alján. Figyeljünk oda arra, hogy a választott virágtartó tökéletes méretű legyen a növény számára.

A kerámia és a terrakotta főleg a kaktuszok és a pozsgások számára lehet alkalmas, ezek segíthetnek nekik a gyökérrothadás megelőzésében. A többi növényt viszont nem érdemes ilyen cserépben nevelni, hiszen porózus szerkezetük miatt magukba szívják a vizet, így többször kell majd öntöznünk a bennük tárolt egyedeket.

Mikor ültessük át?

A szobanövényeket akkor érdemes átültetni, ha a cserép alján már látszanak a gyökerek. Ez azt jelenti, hogy a növény már kinőtte az eddigi tartóját, egy vagy akár két mérettel is nagyobbra lehet szüksége.

Növekedési ütemtől függően, nagyjából évente szükséges őket megbolygatni. De ez látszik abból is, ha valamelyik lassabban növekszik, mint korábban, a gyökerei átbújtak a vízelvezető nyílásokon, illetve a talaja gyorsabban kiszárad a szokásosnál.

Az átültetésnél fontos, hogy óvatosak legyünk, hiszen ha megsértjük a növény gyökérzetét, akkor az nem jó. Óvatosan, egy kanál segítségével távolítsuk el a földet a növény környezetéből, mielőtt kivennénk az edényből. Tisztítsuk meg a gyökeret, akár kézzel is meglazíthatjuk a szálakat. Végül pedig mindenképpen használjunk friss földet és keveréket, hogy az a megfelelő tápanyagot tartalmazza a fajta számára. Egy alapos locsolás után mehet vissza a cserép a helyére.

Mire ügyeljünk az átültetés után?

Ha sikerült átültetni a növényt, akkor ne ijedjünk meg, ha az sokkos állapotba kerül az új közeg miatt. Ilyenkor gyakran kókadttá válnak a levelei, de ez csak egy átmeneti állapot, addig tart, amíg meg nem szokja kedvencünk az új helyet.

Figyeljünk arra is, hogy ha közvetlenül az ültetést követően öntöztük meg, akkor legalább egy hétig ne bántsuk, hagyjuk, hadd ismerje meg az új környezetét. Ebben a pár napos időszakban ne hagyjuk tűző napon, jobb lesz számára egy hűvösebb hely.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a tropicalhome.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.