Vannak bizonyított egészségügyi előnyei annak, ha egy irodai dolgozó 8-10 óra ülőmunka helyett cserélgeti nap közben az ülő és az álló testhelyzetet? Bizony, hogy vannak! Cikkünkben három ilyenről írunk, mely eloszlatja a még fennálló kételyeidet, hogy az állítható asztal megéri-e a befektetést.

„Enyhítette a váll- és a hátfájdalmamat.”

„Határozottan megváltoztatta a mindennapjaimat.”

„Segít újrafókuszálni, ha már elfáradtam egy feladatban.”

– írják a Redditen az állítható asztalnál dolgozó felhasználók,

mely visszajelzések a vásárlóink tapasztalatával is megegyeznek. Az alábbiakban nézzünk meg 3 olyan elvitathatatlan egészségügyi előnyt, melyet azok tapasztalnak meg, akik már átálltak egy dinamikusabb munkakörnyezetre.

Az állítható magasságú asztal

használatából fakadó egészségügyi előnyök:

1) Viszlát nyaki- és hátfájdalom!

hátfájdalom, kifejezetten az alsó, derék környéki fájdalom egy globális probléma. 2020-ban 619 millió ember szenvedett tőle, mely a prognosztikák szerint 2050-re meghaladja majd a 800 milliót. Ennek a társadalmi és gazdasági terhe jelentős — az Egyesült Királyságban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak évente közel 5 milliárd fontjába kerül, míg az Egyesült Államokban az alsó hátfájás és a nyakfájás összköltsége 134 milliárd dollár volt egy 2016-os felmérés szerint.

De szűkítsük a fókuszt bármelyik kis cég életére nézve: ha a munkatársak fájdalmakkal küzdenek munka közben, nem tudnak igazán hatékonyan dolgozni. Orvosi időpontokra, vagy gyógytornászhoz is rendszeresen kell járniuk. Ennek költsége és a táppénzes szabadságok, indirekt és direkt módon is terhet rónak minden cég költségvetésére.

Ezen a területen jelentős segítséget adhatnak az állítható magasságú asztalok. Több tanulmány is bizonyította, hogy a munkavállalók kevesebb fájdalmat tapasztalnak, mikor aktívan használják állítható asztalukat. Egy Minnesotában végzett esettanulmány eredménye szerint konkrétan 54%-kal csökkent a hát- és nyaki fájdalmaa munkavállalóknak, mikor állva is dolgozhattak.

Az ortopédusok és gyógytornászok is egyetértenek abban, hogy ez nem annak köszönhető, hogy felcseréljük az ülő munkát álló munkára. A titok abban rejlik, hogy cserélgetjük a testhelyzetünket és ezáltal mozgásban maradunk, elkerülve ezzel a dermedt, statikus ülőhelyzetet.

Ha olyan asztalt választunk, melynek magassága széles spektrumon állítható – legalább 62 cm és 125 cm között –, valamint a a képernyőt is szemmagasságba helyezzük, akkor az ergonomikus ülő-álló pozíciónak köszönhetően testtartásunk is jelentősen javulni fog, mely szintén enyhíti a nyaki -és hátfájdalmat.

2) Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az emelhető asztalok használata nemcsak a hátfájás enyhítésében játszik szerepet, hanem a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében is.

Amikor a tested túl hosszú ideig mozdulatlan, a vércukor nincs hatékonyan használva. Lassul a vérkeringés, az izmok elernyednek.

Ha kevesebb időt ülünk és több időt állunk, ezzel csökkentjük szerveztünk vércukor- és koleszterinszintjét, így alacsonyabb lesz a kockázata a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának – írja Nancy Ferrary, a Harvard online egészségügyi magazinjának szerkesztője.

European Heart Journal egy ausztrál felnőttek körében végzett tanulmányt mutatott be, mely során a kutatók közel 700 felnőtt aktivitási szintjét figyelték meg annak érdekében, hogy meghatározzák, mennyi időt töltenek ülve, állva, lassan sétálva, és közepes-intenzitású tempóban sétálva. Az eredmények megerősítették, hogy a hosszan tartó ülés fokozza a szívbetegségek kockázatát. Megdöbbentő, de ha csak napi 2 órányi időt cserélünk álló munkára, már jelentős mértékben javul a vércukor- és koleszterin szintünk.

„Mindig azt mondjuk az embereknek, hogy a kevés mozgás is több, mint a semmi, és ez a tanulmány is arra figyelmeztet, hogy az egyszerű, megvalósítható lépések nagy változást hozhatnak!” – nyilatkozta Dr. Gregory Curfman, kardiológus és a Harvard Egészség Kiadó főszerkesztője. „Ha munka közben kevesebb időt töltesz mozdulatlanul ülve, már ez a kis módosítás is nagy egészségügyi előnyökkel járhat.” – tette hozzá.

3) Csökkenti a daganatos betegségek kockázatát

A kutatások azt mutatják, hogy az ülő életmód növeli az esélyét bizonyos daganatos megbetegedéseknek, például a következőknek:

– vastagbélrák

– tüdőrák

– prosztatarák

A nyugati országokban napi 6-8 órát is ülve töltünk, hiszen a munkán kívül a tömegközlekedésen vagy az autóban, étkezéskor és még az esti film előtt is ülünk. Az Egyesült Államokban átlagosan 9,5 órát töltenek ülő helyzetben egy nap.

A sok ülés és a daganatos megbetegedések közötti összefüggés oka: az elhízás. Minden rákos megbetegedés 4-8%-áért a plusz kilók a felelősek.

„A sok ülés összefüggésben van az elhízással – és az elhízás kockázati tényezője a rákos megbetegedéseknek.” – magyarázza Dr. Shepard, onkológus orvos. „A tanulság mindebből az, hogy az aktív életmód és az egészséges testsúly fenntartása kritikus fontosságú.”

Legyünk reálisak: az ülő életmód és a napi 6-8 óra ülés sokunk esetében elkerülhetetlen, hiszen képernyő előtt dolgozunk. Dr Shepard azt javasolja az irodai dolgozóknak, hogy gondoljuk újra a napjainkat és alakítsunk ki egészséget és aktív életmódot támogató kis, fenntartható szokásokat.

A cikk zárásaként álljon itt néhány ilyen tipp:

  • Ha telefonon beszélsz, állj fel és sétálj, még ha csak 1-2 percig is tart a beszélgetés.
  • Minden órában állj fel, és töltsd meg a poharad.
  • Használj állítható asztalt, és ha kényelmetlenül érzed magad, emeld fel asztalod álló pozícióba. Vásárolj elektromosan állítható asztalt a motimio.hu webshopbból, és ha mégsem válik be, 30 napon belül visszaküldheted.
  • Használj masszázslabdás álláskönnyítő szőnyeget: ez komfortosabbá teszi az állást, a kislabda pedig megmozgatja a lábad.
  • Csoki helyett mozgás: ha fáradtnak, motiválatlannak érzed magad, sétálj, tornázz 5 percet. Nem, nem lesz kedved hozzá, de utána energikusabbnak fogod érezni magad!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a motimio.hu oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.